Οδηγός αισιοδοξίας: Όταν τα πράγματα πάνε τελείως στραβά, σκέψου…

couple-laughing-2

Η πικρή αλήθεια που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στη ρεαλιστική πραγματικότητα μας ως ενήλικες είναι ότι τις περισσότερες φορές
τα πράγματα δεν πάνε έτσι ακριβώς όπως τα έχουμε φανταστεί και αρκετές φορές δεν μπορούμε να έχουμε αυτό που θέλουμε.
Και έτσι στεναχωριόμαστε και μάταια ψάχνουμε να βρούμε με τη μαγική αστερόσκονη των παιδικών μας χρόνων.
Μήπως όμως δεν ψάχνουμε σωστά;…
Γιατί στην πραγματικότητα η ευτυχία δεν είναι η απουσία προβλημάτων αλλά η ικανότητά μας να τα αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά ή
δημιουργικά και η αίσθηση της ευγνωμοσύνης για όσα υπάρχουν ήδη στη ζωή μας.
Και από αυτό θα ξεκινήσω.

΄
1. Όσο άσχημα και αν πηγαίνουν οι καταστάσεις στη ζωή σου σίγουρα υπάρχουν πράγματα για τα οποία θα μπορούσες και καλό θα ήταν να είσαι ευγνώμων .
Δεν μπορείς να σκεφτείς κάποια; Να σε βοηθήσω...
Η υγεία σου, η υγεία των αγαπημένων σου ανθρώπων η ικανότητα σου να περπατάς ή να σκέφτεσαι καθαρά, ότι έχεις ρούχα να φορέσεις, ένα πιάτο φαγητό να φας ή ένα μέρος ασφαλές να κοιμηθείς, η αγάπη, το ότι αναπνέεις και σήμερα ( ξέρεις δεν είναι τόσο αυτονόητο όσο νομίζεις!).
Η αίσθηση της ευγνωμοσύνης για τα απλά καθημερινά πράγματα θα σε βοηθήσει να αυξήσεις τη θετική ενέργεια στη ζωή σου, τα θετικά συναισθήματα και ταυτόχρονα θα βοηθήσει τη σκέψη σου να ξεμπλοκάρει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τη κατάσταση.
couple-petit-dejeuner-2
2. Τα προβλήματα πάντα θα υπάρχουν γιατί c 'est la vie που λένε και οι Γάλλοι.
Έτσι είναι η ζωή και αυτό δεν θα αλλάξει αυτό όμως που μπορεί να αλλάξει είναι η αντίληψη σου για το πρόβλημα.
Μπορείς είτε να το δεις ως ένα ακόμα δύσκολο πρόβλημα που σου συνέβη με ότι και αν συνεπάγεται αυτό ,
είτε ( επιστρατεύοντας λίγο black humor) να το δεις σαν μια ευκαιρία ώστε να βγάλεις κάτι καλό από αυτό .
3. Ένας στίχος από ένα πολύ γνωστό τραγούδι λέει « η ψυχή πονάει πάντα όταν ψηλώνει» και αυτό είναι αλήθεια.
Ο πόνος είναι απαραίτητο συνοδευτικό κομμάτι της ωρίμανσης και δεν γίνεται να μεγαλώσουμε, να εξελιχτούμε αν δεν πονέσουμε λιγάκι.
Ακόμα και αν δε μπορούμε να το δούμε όταν είμαστε μέσα σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση κάθε τι που μας πονάει μας αλλάζει, συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην ωρίμανση μας, κάνοντας μας πλουσιότερους και δυνατότερους ανθρώπους και γιατί όχι σοφότερους .
4. Τίποτα δεν είναι μόνιμο.
Ούτε θετικά ούτε αρνητικά γι'αυτό απόλαυσε το τώρα, τα θετικά πράγματα όσο διαρκούν και άφησε χώρο στην ψυχή σου για τα αρνητικά.
Κανένα από τα δύο δεν θα διαρκέσει για πάντα.
Άλλωστε δεν θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε τα θετικά πράγματα στη ζωή μας χωρίς τα αρνητικά όπως ακριβώς δεν θα εκτιμούσαμε το καλοκαίρι αν δεν υπήρχε χειμώνας , όπως δεν θα εκτιμούσαμε και τη ζωή αν δεν υπήρχε θάνατος .
5. Το να παραπονιέσαι , να ανησυχείς και να γκρινιάζεις όλη την ώρα δυστυχώς είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πια πως δεν αλλάζει στο παραμικρό τα πράγματα και την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι.
Αντίθετα γεμίζεις τη ζωή σου αρνητικότητα, απομακρύνεις από τη ζωή σου ανθρώπους που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν και να σε ανακουφίσουν.
Αντί να σπαταλάς πολύτιμη ενέργεια και σκέψη γκρινιάζοντας θα μπορούσες να τις χρησιμοποιήσεις προκειμένου να βρεις μια λύση στο πρόβλημα σου .
6. Και φυσικά η αρνητικότητα των άλλων ανθρώπων δεν είναι δικό σου πρόβλημα ! Δεν ευθύνεσαι εσύ για τα στραβά που συμβαίνουν στη ζωή των άλλων ανθρώπων ούτε εσύ χρειάζεται να βρεις τη λύση για αυτούς.
Είναι σημαντικό να απομακρύνεις τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σου γιατί η τοξικότητα είναι μεταδοτική και να φροντίσεις να περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους θετικούς, υποστηρικτικούς, από ανθρώπους που μπορείς μαζί τους να εξελιχθείς και εσύ .
7. Να είσαι περήφανος για τις πληγές σου , για τις ουλές σου , για τα λάθη σου.
Σημαίνουν ότι είσαι ένας ζωντανός οργανισμός . Είναι η δύναμή σου, ο πλούτος σου , αυτά που σου έμαθε ζωή.
Αντί να τα κρύβεις επιμελώς χρησιμοποίησε τα λειτουργικά .
8. Για κάθε πρόβλημα υπάρχει πάντα και μια λύση , για την ακρίβεια αρκετές λύσεις !
Εσύ απλά χρειάζεται να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και να βρεις μία από αυτές τις λύσεις και ιδανικά αυτή που σου ταιριάζει περισσότερο .
9. Επέτρεψε στον εαυτό σου να βιώσει όλα τα συναισθήματα γιατί είσαι άνθρωπος.
Αποδέξου τη δυσκολία σου, πάρε το χρόνο σου και προχώρα μπροστά ( άλλωστε πίσω δεν μπορείς να κάνεις!!) .
Η ζωή είναι δύσκολη, κάποιες φορές σκληρή και άλλες άδικη, πάντα όμως υπάρχουν και πολύ όμορφα πράγματα που σου δίνει την ευκαιρία να βιώσεις.
Από εσένα εξαρτάται τι χρώμα θα δώσεις στη ζωή σου και φρόντισε να κάνεις τη σωστή επιλογή γιατί άλλωστε μια φορά ζεις.

About the Author

Sofia Giouroukou's picture

Η Σοφία Γιουρούκου είναι ψυχολόγος, απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου, του τμήματος ψυχολογίας. Στα πλαίσια της πρακτικής της άσκησης εκπαιδεύτηκε και εργάστηκε στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Φυλακών Κορυδαλλού. Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στη Συνθετική Ατομική και Ομαδική Ψυχοθεραπεία στο Athens Synthesis center, είναι κάτοχος του ECP ( European Certificate for Psychotherapy) και μέλος της ΕAP (European Association for Psychotherapy). Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων στην Συναλλακτική Ανάλυση, στην Gestalt και άλλα. Παράλληλα έχει εκπαιδευτεί στους εθισμούς και στην ψυχική λειτουργία στο Αιγινήτειο νοσοκομείο και στο 18Ανω, όπως επίσης στη Δικαστική Ψυχολογία και στην Εγκληματολογική Ψυχολογία. Έχει προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της ως ψυχολόγος στις ΜΚΟ Νηφάλιοι, Επάνοδος, Μαζί για το Παιδί. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως ψυχολόγος - συνθετική ψυχοθεραπεύτρια και συνεργάζεται ως εκπαιδεύτρια με το Athens Synthesis Center.

0 comments on "Οδηγός αισιοδοξίας: Όταν τα πράγματα πάνε τελείως στραβά, σκέψου…"

Leave a Comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Παρακαλώ συμπληρώστε το παρακάτω πεδίο.