Χειροποίητα υγιεινά σνακ για τους μικρούς μας μαθητές

Healthy-Snack-Ideas-1

Τα υγιεινά σνακ αποτελούν ουσιαστικό κομμάτι της διατροφής ενός παιδιού. Η παιδική
ηλικία είναι μια κρίσιμη περίοδος για την σωματική ανάπτυξη των παιδιών και τα σνακ
παρέχουν σημαντικές θρεπτικές ουσίες που το παιδί σας χρειάζεται μεταξύ των γευμάτων.
Κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, τα παιδιά πρέπει να έχουν μαζί τους στο σχολείο,
ένα θρεπτικό και υγιεινό σνακ, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις θρεπτικές απαιτήσεις
τους σωματικά αλλά και πνευματικά.
Η απουσία σνακ στο σχολείο ή η επιλογή ανθυγιεινών τροφών, μπορεί να έχει σημαντικό
αντίκτυπο σε διάφορες πτυχές της υγείας του παιδιού σας και μπορεί να επηρεάσει
αρνητικά την απόδοση του στο σχολείο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει
τουλάχιστον 1 σνακ στο σχολείο, κατά προτίμηση μεταξύ 10-12.
Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές χειροποίητες, υγιεινές επιλογές θρεπτικών σνακ
που μπορείτε να παρασκευάσετε για τα παιδιά σας και να τα πάρουν μαζί τους στο
σχολείο:
Μπάρες δημητριακών
Υλικά για 12 μερίδες:
2 κούπες μείγμα κουάκερ, μούσλι και δημητριακά καλαμποκιού.
1 φλιτζάνι φυτική μαργαρίνη.
1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα
1/2 φλιτζάνι κομματάκια σοκολάτας
1/4 φλιτζάνι μέλι και περισσότερο αν χρειαστεί
Προαιρετικά: κανέλα για γεύση
Εκτέλεση:
1. Αρχικά, προσθέτουμε το μείγμα δημητριακών, την φυτική μαργαρίνη, τα αμύγδαλα,
την σοκολάτα και το μέλι σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους. Ανακατεύουμε μέχρι να
ενωθούν καλά όλα μας τα υλικά. Προσθέτουμε περισσότερο μέλι, αν χρειαστεί, για
να κρατήσουμε το σχήμα τους και εάν θέλουμε προσθέτουμε και την κανέλα.
2. Έπειτα, προσθέτουμε το μείγμα μας σε ένα μικρό ταψάκι, απλώνοντάς το και
πιέζοντάς το να έχει το ίδιο πάχος παντού.
3. Στη συνέχεια το τοποθετούμε στην κατάψυξη για 45 λεπτά έως 1 ώρα, μέχρι να
σταθεροποιηθεί . Ύστερα, αφού είναι έτοιμο, κόβουμε το μείγμα στη μέση και
έπειτα, κόβουμε κάθε μισό κομμάτι σε 6 ορθογώνια. Τυλίγουμε τις ράβδους
ξεχωριστά και τις αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
Κουλουράκια
Healthy-Snack-Ideas-2
Υλικά για 40 μερίδες:
250 γραμμάρια φυτική μαργαρίνη λιωμένη
5 κουταλιές σούπας ζάχαρη καστανή
1 κουταλάκι αλάτι
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γραμμάρια φουντούκια, ψημένα και ψιλοκομμένα
100 γραμμάρια καρύδια, ψημένα και ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη φυτική μαργαρίνη και τη ζάχαρη. καλά μέχρι
να ενωθούν όλα τα υλικά μας.
2. Ύστερα, ανακατεύουμε το μισό αλεύρι, μέχρι να μαλακώσει το μείγμα μας.
Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να
συνδυαστούν πλήρως όλα τα υλικά.
3. Έπειτα, προσθέτουμε τα φουντούκια και τα καρύδια. Ανακατεύουμε μέχρις ότου οι
ξηροί μας καρποί διασκορπιστούν ομοιόμορφα μέσα στο μείγμα.
4. Στη συνέχεια, διαχωρίζουμε το μείγμα σε 4 μέρη (με το κάθε μέρος ξεχωριστά θα
φτιάξουμε από 10 μπισκότα). Παίρνουμε κάθε φορά από περίπου 1 κουταλιά της
σούπας και διαμορφώνουμε ένα κουλουράκι με τα χέρια μας. Συνεχίζουμε το ίδιο
και με την υπόλοιπη ζύμη και τα τοποθετούμε σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί.
5. Τοποθετούμε τα κουλουράκια στη μεσαία σχάρα του φούρνου και τα ψήνουμε για
12 λεπτά, έως ότου αρχίσουν να παίρνουν ένα χρυσό χρώμα.
6. Φυλάσσουμε σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου.
Κουλούρι Θεσσαλονίκης
Healthy-Snack-Ideas-3
Υλικά για 10-12 μερίδες:
450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά
¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Μισό κουταλάκι αλάτι
Μισό κουταλάκι ζάχαρη
Μια κούπα χλιαρό νερό
100 γρ σουσάμι
Εκτέλεση:
1. Σε μεγάλο μπολ προσθέτουμε και ανακατεύουμε το αλεύρι με την μαγιά, το αλάτι
και τη ζάχαρη. Έπειτα, ρίχνουμε και το λάδι.
2. Ζυμώνουμε καλά τα υλικά μας μέχρι να απορροφηθεί το λάδι. Τότε προσθέτουμε
λίγο-λίγο το χλιαρό νερό ζυμώνοντας συνέχεια, μέχρι η ζύμη μας να γίνει σφιχτή και
δεν θα κολλάει στα χέρια.
3. Στη συνέχεια, σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό
μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 30 λεπτά. Αφού
φουσκώσει καλά η ζύμη μας, ξαναζυμώνουμε για 5 λεπτά. Βάζουμε το σουσάμι σε
ταψάκι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC. Στρώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί
τη λαδόκολλα.
4. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 10-12 ίσα κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε
τα κουλούρια μας.
5. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μακρόστενο σχήμα, αλείφουμε με νερό, ενώνουμε
τις άκρες και τοποθετούμε το κουλούρι με προσοχή στο σουσάμι, να κολλήσει
παντού.
6. Αραδιάζουμε τα κουλούρια στη λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180ο για μισή ώρα
περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Κριτσίνια:
Healthy-Snack-Ideas-4
Υλικά για 10 μερίδες:
1φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2/3φλ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
1κ. γλ. αλάτι
1 κ.σ. μαγιά σε σκόνη
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ½ φλιτζ. νερό (περίπου)
Εκτέλεση:
1. Αρχικά, διαλύουμε το αλάτι στο νερό. Κοσκινίζουμε τα δύο αλεύρια σε ένα μπολ,
προσθέτουμε ύστερα και τη μαγιά και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, κάνουμε μια
μικρή λακκούβα στη μέση, προσθέτοντας το ελαιόλαδο και το νερό κι
ανακατεύουμε. Όταν η ζύμη μας δεν κολλάει πολύ στα χέρια μας, τη ζυμώνουμε
πλέον σε αλευρωμένο πάγκο για 5΄-10΄, μέχρι να γίνει λεία και απαλή.
2. Ύστερα, βάζουμε τη ζύμη σε ένα καλά λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε να
διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα. Αφού φουσκώσει τη βγάζουμε στον
πάγκο. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε σε μακρόστενα κριτσίνια, τα
λαδώνουμε ελαφρώς και τα τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί, αφήνοντας κενό
ανάμεσά τους.
3. Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, τα κριτσίνια με αλάτι, πιπέρι, ψιλοκομμένα μυρωδικά
ή διάφορους σπόρους (κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο κ.ά.). Τα σκεπάζουμε με μία
πετσέτα και τα αφήνουμε για 30΄ να φουσκώσουν. Τέλος, ψήνουμε στους 200 οC
για 15΄-20΄.
Ενισχύστε, λοιπόν, την υγεία του παιδιού σας και συμβάλλετε στην καλύτερη απόδοσή τους
στο σχολείο παρέχοντας τους νόστιμα και υγιεινά χειροποίητα σνακ με λίγες θερμίδες!
ανάμεσά τους.
3. Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, τα κριτσίνια με αλάτι, πιπέρι, ψιλοκομμένα μυρωδικά
ή διάφορους σπόρους (κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο κ.ά.). Τα σκεπάζουμε με μία
πετσέτα και τα αφήνουμε για 30΄ να φουσκώσουν. Τέλος, ψήνουμε στους 200 οC
για 15΄-20΄.
Ενισχύστε, λοιπόν, την υγεία του παιδιού σας και συμβάλλετε στην καλύτερη απόδοσή τους
στο σχολείο παρέχοντας τους νόστιμα και υγιεινά χειροποίητα σνακ με λίγες θερμίδες!
Από την Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου, κλινική διαιτολόγο- διατροφολόγο, MSc, MBA, SRD
Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο ‘Σώμα Υγιές’
www.somaygies.gr
e-mail: info@somaygies.gr
https://twitter.com/soma_ygies
https://www.facebook.com/kalliagianni/?ref=bookmarks

Category: 

About the Author

Kallia Giannitsopoulou's picture

Η Γιαννιτσοπούλου Κάλλια είναι κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος ασκώντας καθημερινά αυτή την ιδιότητα από το 2003. Έχει ασχοληθεί με την έρευνα στο κομμάτι τις κλινικής διατροφής (Ιmperial College of Science and Technology) με τις διατροφικές διαταραχές στο Κέντρο Ημέρας Ανάσα ως διαιτολόγος υπεύθυνη για τη διατροφή διαβητικών ασθενών (σε Ενδοκρινολογικό Ιατρείο στο Μαρούσι). Το 2005 κάνει το πρώτο της ανεξάρτητο επαγγελματικό βήμα ιδρύοντας το Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο "Σώμα Υγιές" (www.somaygies.gr), στο οποίο μέχρι και σήμερα βοηθάει ανθρώπους να αποκτήσουν μια καλύτερη σχέση με την τροφή και το βάρος τους. Αποφοίτησε με άριστα από το πανεπιστήμιο Surrey της Μ. Βρετανίας (2002) και απέκτησε 2 μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στην κλινική διατροφή (ΜSc) από το πανεπιστήμιο του Surrey με άριστα (2003) και ΜΒΑ (2011) από το πανεπιστήμιο του Leicester. Επιπλέον, έχει σπουδάσει Life Coaching (Dip in Coach. Βlackford Centre for Coaching) και χρησιμοποιεί επιτυχώς τεχνικές αυτοβελτίωσης στις συνεδρίες διατροφής. Ο συνδυασμός γνώσεων coaching και κλινικής διατροφής βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα ως προς την ρύθμιση του βάρους διότι βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογική προσέγγιση του ατόμου. Η κ. Γιαννιτσοπούλου αρθρογραφεί συστηματικά από το 2005 σε περιοδικά υγείας (Prevention, Shape, The Βοdy, Elle) και εφημερίδες, ενώ ασχολείται εντατικά με την απώλεια βάρους, την κλινική διατροφή, τις διατροφικές διαταραχές και τη διατροφή στα στάδια ζωής. Παράλληλα στην παρούσα φάση γράφει το πρώτο της βιβλίο διατροφής. Αν θέλετε να τη συναντήσετε μπορείτε να τη βρείτε στο Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο ‘Σώμα Υγιές’, Κωνσταντινουπόλεως 22 και Γρηγ. Λαμπράκη 315 στη Νίκαια- Πειραιά. Τηλ 2104933334 e-mail: info@somaygies.gr twitter https://twitter.com/soma_ygies facebook https://www.facebook.com/kalliagianni/?ref=bookmarks

0 comments on "Χειροποίητα υγιεινά σνακ για τους μικρούς μας μαθητές"

Leave a Comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Παρακαλώ συμπληρώστε το παρακάτω πεδίο.