Νόστιμες σπιτικές συνταγές για cupcakes!!

Best-cupcake-recipes-1

Τα cupcakes είναι το παραδοσιακό γλυκό των Αμερικανών και έχει γίνει τάση στην
ζαχαροπλαστική. Τα τελευταία χρόνια έχουν αποτελέσει το ιδανικό κέρασμα σε γάμους,
βαφτίσεις ή και παιδικά πάρτι γενεθλίων. Συγκεκριμένα τα cupcakes είναι μικρά, ατομικά
κέικ σε μέγεθος κούπας διακοσμημένα με κάθε είδους επικάλυψη. Η γεύση τους είναι
μοναδική, όμως δεν αποτελούν μια πολύ υγιεινή επιλογή καθώς έχουν πολύ υψηλή
θερμιδική αξία, η οποία εξαρτάται από τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στην Παρασκευή τους.

Παρακάτω θα δούμε μερικές ιδέες για να δημιουργήσετε και εσείς τα δικά σας cupcakes!

Cupcakes με βουτυρόκρεμα
Υλικά:
125 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
125 γρ. ζάχαρη
125 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά
1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/4 κ.γ. άρωμα βανίλια
1 1/2 κ.σ. γάλα
Για την βουτυρόκρεμα:
150 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
340 γρ. άχνη ζάχαρη
3 κ.σ. γάλα
Χρώμα ζαχαροπλαστικής
Εκτέλεση:
1. Στον κάδο του μίξερ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, την ζάχαρη και την σόδα. Ρίχνουμε το
βούτυρο, την βανίλια, τα αυγά και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρις ότου
να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Τότε δυναμώνουμε την ταχύτητα και χτυπάμε για
1' λεπτό.
2. Ετοιμάζουμε τον δίσκο για τα cupcakes με χαρτάκια και μοιράζουμε το μείγμα.
3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για 22'.
4. Για την βουτυρόκρεμα, ρίχνουμε το βούτυρο με το γάλα, στον κάδο του μίξερ και
χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για τουλάχιστον 5'.
5. Κοσκινίζουμε την άχνη ζάχαρη, και την ενώνουμε με το βούτυρο, σε 2 δόσεις. Σε
κάθε δόση που προσθέτουμε, χτυπάμε για ακόμη 5'.
6. Από το μείγμα, αφαιρούμε 1 μικρή ποσότητα και βάζουμε το επιθυμητό χρώμα
ζαχαροπλαστικής.
7. Ενώνουμε το χρωματισμένο μείγμα με αυτό του μίξερ και χτυπάμε για ακόμη 3-5' λεπτά.
8. Με την βοήθεια σπάτουλας βάζουμε το μείγμα στην σακούλα ζαχαροπλαστικής με
κορνέ και στολίζουμε τα cupcakes μας.
Cupcakes κολοκύθας με κανέλα
Υλικά:
500 γρ. ψίχα από πορτοκαλί κολοκύθα
270 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
150 ml χυμό πορτοκαλιού και 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
120 ml ελαιόλαδο
60 ml κονιάκ
120 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
1 κ.γ. κανέλα, 1 κ.γ. τζίντζερ, ¼ κ.γ. γαρύφαλλο
1 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
¼ κ.γ. σόδα μαγειρική
Καρύδια θρυμματισμένα για το σερβίρισμα
Για την επικάλυψη:
230 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2-3 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα
1-2 κ.σ. γάλα, πλήρες
450-500 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
Εκτέλεση:
1. Τρίβουμε την κολοκύθα και την βάζουμε μέσα σε μια βαμβακερή πετσέτα και την
πιέζουμε πάνω από ένα μπολ ώστε να αφαιρέσουμε την υγρασία.
2. Παίρνουμε το ξύσμα από τα πορτοκάλια με τη βοήθεια ενός τρίφτη, το τρίβουμε
από την πιο ψιλή πλευρά. Στην συνέχεια στύβουμε τα πορτοκάλια για να πάρουμε
το χυμό τους.
3. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την κολοκύθα
και ανακατεύουμε καλά με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας μέχρι να έχουμε
ένα ομοιόμορφο μείγμα.
4. Προσθέτουμε την κολοκύθα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε έως ότου
ομογενοποιηθεί το μείγμα. Δεν πρέπει να μας ανησυχεί αν θα είναι κάπως σφιχτό.
5. Λαδώνουμε μια φόρμα για cupcakes με 12 θήκες και ψήνουμε για 20 λεπτά σε
προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα .
6. Για την επικάλυψη: Χτυπάμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ με το σύρμα. Το
μείγμα πρέπει να έχει μία σχετικά κρεμώδης υφή.
7. Αδειάζουμε την κρέμα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής και την απλώνουμε πάνω
από τα cupcakes. Στολίζουμε με θρυμματισμένα καρύδια και σερβίρουμε.
Cupcakes σοκολάτα-φράουλα
Υλικά:
10 κ.σ. σπορέλαιο
2 κ.σ. ξύδι
2 φλ. κρύο νερό
3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 φλ. ζάχαρη
6 κ.σ. κακάο
2 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. αλάτι
1 βανίλια
Για την κρέμα:
230 γρ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
2,5 φλ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
230 γρ. μαρμελάδα φράουλα
φρέσκιες φράουλες για γαρνιτούρα
Εκτέλεση:
1. Αναμιγνύουμε τα υλικά για τα cupcakes, γεμίζουμε κουπάκια και τα ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 25 λεπτά.
2. Για την κρέμα χτυπάμε καλά το βούτυρο, προσθέτουμε την άχνη, τη βανίλια και τη
μαρμελάδα. Ανακατεύουμε καλά με το μίξερ. Μπορούμε να την βάλουμε στο
ψυγείο για να είναι πιο σταθερή.
3. Διακοσμούμε με την κρέμα και από πάνω βάζουμε μια ολόκληρη φράουλα.
Cupcakes μπανάνας με γλάσο σοκολάτας
Υλικά:
1 1/4 φλ. σπορέλαιο
3/4 φλ. ζάχαρη
2 αυγά
2 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.γ μπέικιν πάουντερ
1/2 φλ. γάλα
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
1 κ.γ σόδα μαγειρική
4 ώριμες μπανάνες
1 βανίλια
1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη
1 πρέζα αλάτι
1/2 φλ. σταγόνες σοκολάτας
Για το γλάσο:
1/4 φλ. βούτυρο λιωμένο
1/2 φλ. κακάο σκόνη
1/3 φλ. γάλα
1 κ.γ βανίλια
3 1/2 φλ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
1. Καθαρίζουμε και πολτοποιούμε τις μπανάνες στο μπλέντερ.
2. Έπειτα χτυπάμε στο μίξερ χειρός το σπορέλαιο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η
ζάχαρη για 3-4 λεπτά.
3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και διαλύουμε τη σόδα στο γάλα.
4. Προσθέτουμε στο μίξερ σιγά σιγά τα αυγά, το γιαούρτι, τη βανίλια και το αλάτι.
5. Συνεχίζουμε ρίχνοντας το αλεύρι, το γάλα και τις πολτοποιημένες μπανάνες.
6. Μόλις ομογενοποιηθούν προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τις σταγόνες σοκολάτας
και ανακατεύουμε καλά.
7. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τα φορμάκια για τα cupcakes, τοποθετούμε μέσα
το μείγμα και ψήνουμε στους 180οC για 20-25΄ λεπτά.
8. Αφού τα αφήσουμε για 15 περίπου λεπτά τα ξεφορμάρουμε και ξεκινάμε να
φτιάχνουμε το γλάσο.
9. Σε ένα μεγάλο μπόλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και με ένα κορνέ γαρνίρουμε τα
κεκάκια μας.
Cupcakes με γλάσο αβοκάντο
Υλικά:
½ φλ. μπέικον ψιλοκομμένο
½ κρεμμύδι τριμμένο
5 κ.σ. λάδι
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
4 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
200ml γάλα
1 αυγό
Πιπέρι
1 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
Για το γλάσο αβοκάντο:
3 αβοκάντο
200 γρ. τυρί κρέμα
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Ανάβουμε το φούρνο στους 190 C και βάζουμε τις χάρτινες φορμίτσες στην φόρμα
για cupcakes
Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
MSc, MBA, SRD
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
www.somaygies.gr.

Category: 

About the Author

Kallia Giannitsopoulou's picture

Η Γιαννιτσοπούλου Κάλλια είναι κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος ασκώντας καθημερινά αυτή την ιδιότητα από το 2003. Έχει ασχοληθεί με την έρευνα στο κομμάτι τις κλινικής διατροφής (Ιmperial College of Science and Technology) με τις διατροφικές διαταραχές στο Κέντρο Ημέρας Ανάσα ως διαιτολόγος υπεύθυνη για τη διατροφή διαβητικών ασθενών (σε Ενδοκρινολογικό Ιατρείο στο Μαρούσι). Το 2005 κάνει το πρώτο της ανεξάρτητο επαγγελματικό βήμα ιδρύοντας το Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο "Σώμα Υγιές" (www.somaygies.gr), στο οποίο μέχρι και σήμερα βοηθάει ανθρώπους να αποκτήσουν μια καλύτερη σχέση με την τροφή και το βάρος τους. Αποφοίτησε με άριστα από το πανεπιστήμιο Surrey της Μ. Βρετανίας (2002) και απέκτησε 2 μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στην κλινική διατροφή (ΜSc) από το πανεπιστήμιο του Surrey με άριστα (2003) και ΜΒΑ (2011) από το πανεπιστήμιο του Leicester. Επιπλέον, έχει σπουδάσει Life Coaching (Dip in Coach. Βlackford Centre for Coaching) και χρησιμοποιεί επιτυχώς τεχνικές αυτοβελτίωσης στις συνεδρίες διατροφής. Ο συνδυασμός γνώσεων coaching και κλινικής διατροφής βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα ως προς την ρύθμιση του βάρους διότι βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογική προσέγγιση του ατόμου. Η κ. Γιαννιτσοπούλου αρθρογραφεί συστηματικά από το 2005 σε περιοδικά υγείας (Prevention, Shape, The Βοdy, Elle) και εφημερίδες, ενώ ασχολείται εντατικά με την απώλεια βάρους, την κλινική διατροφή, τις διατροφικές διαταραχές και τη διατροφή στα στάδια ζωής. Παράλληλα στην παρούσα φάση γράφει το πρώτο της βιβλίο διατροφής. e-mail: info@somaygies.gr twitter https://twitter.com/soma_ygies facebook https://www.facebook.com/kalliagianni/?ref=bookmarks

0 comments on "Νόστιμες σπιτικές συνταγές για cupcakes!!"

Leave a Comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Παρακαλώ συμπληρώστε το παρακάτω πεδίο.