Ανισότητες μεταξύ των φύλων και κλιματική αλλαγή

Gender-equality-today-for-a-sustainable-tomorrow-2

Ο συνδυασμός της ανισότητας των φύλων και της κλιματικής κρίσης αντιπροσωπεύει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας.
Απειλεί τους τρόπους ζωής, τα μέσα διαβίωσης, την υγεία, και την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θα ρίξουμε μια ματιά στο πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις γυναίκες και τα κορίτσια.
Ποιος είναι ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στις γυναίκες και τα κορίτσια;
Οι γυναίκες και τα κορίτσια υφίστανται τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η οποία ενισχύει τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ των φύλων και αποτελεί άνευ προηγουμένου απειλή για τη διαβίωση, την υγεία και την ασφάλειά τους.
Gender-equality-today-for-a-sustainable-tomorrow-3
Φωτογραφία: UN MINUSTAH/Logan Abassi.:Αϊτή, 2016, mετά από τον τυφώνα Μάθιου. Συχνά, οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια καθώς τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης τίθενται σε κίνδυνο, αναλαμβάνουν αυξημένη οικιακή εργασία και εργασία φροντίδας καθώς εξαφανίζονται οι πόροι.

Για τις γυναίκες σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, που η γεωργία είναι ο σημαντικότερος τομέας απασχόλησης, σε περιόδους ξηρασίας και ασταθών βροχοπτώσεων, οι γυναίκες, ως αγροτικές εργάτριες και κυρίως υπεύθυνες για τις αγορές, εργάζονται σκληρότερα για να εξασφαλίσουν εισόδημα και πόρους για τις οικογένειές τους. Αυτό ασκεί πρόσθετη πίεση στα κορίτσια, τα οποία συχνά πρέπει να εγκαταλείψουν το σχολείο για να βοηθήσουν τις μητέρες τους να αντιμετωπίσουν αυτό το αυξημένο βάρος.
Gender-equality-today-for-a-sustainable-tomorrow-2
Φωτογραφία: UN Photo/Martine Perret: Μια γυναίκα που ψαρεύει στο Ντίλι του Ανατολικού Τιμόρ.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένας «πολλαπλασιαστής απειλών», που σημαίνει ότι εντείνει τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές εντάσεις σε εύθραυστα περιβάλλοντα που επηρεάζονται από συγκρούσεις. Καθώς η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί τις συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι πιο ευάλωτα σε όλες τις μορφές βίας με βάση το φύλο, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας που σχετίζεται με συγκρούσεις, της εμπορίας ανθρώπων, του παιδικού γάμου και άλλων μορφών βίας.
Gender-equality-today-for-a-sustainable-tomorrow-4
Φωτογραφία: UN Women/Kennedy Okoth.:Η κομητεία Τουρκάνα είναι μια από τις πιο άνυδρες περιοχές της Κένυας. Αρκετά χρόνια ανεπαρκών βροχοπτώσεων έχουν ωθήσει τις ικανότητες αντιμετώπισης στο χείλος του γκρεμού. Οι γυναίκες όχι μόνο αγωνίζονται να συλλέξουν αρκετό νερό, αλλά όταν το φαγητό είναι σπάνιο, τρώνε λιγότερο από τους άνδρες.

Χωρίς την ενεργό συμμετοχή του μισού παγκόσμιου πληθυσμού, είναι απίθανο να επιτευχθούν λύσεις για την πλανητική βιωσιμότητα και την παγκόσμια ισότητα των φύλων στο μέλλον.
Αν θέλετε να κάνετε κάτι – υπάρχει τόση δύναμη στη φωνή σας. Κανείς δεν είναι πολύ μικρός για να κάνει τη διαφορά και καμία δράση δεν είναι πολύ μικρή για να μεταμορφώσει τον κόσμο.

Category: 

About the Author

editor's picture

beautynote.gr
Αν θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα,
ακολουθήστε μας στο twitter
ή κάντε like στο facebook

0 comments on "Ανισότητες μεταξύ των φύλων και κλιματική αλλαγή"

Leave a Comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Παρακαλώ συμπληρώστε το παρακάτω πεδίο.