Γυναικεία σεξουαλικότητα: Αυτό το μυστήριο..

female-sexuality-1

Για χιλιάδες χρόνια η γυναικεία σεξουαλικότητα αποτελούσε και αποτελεί ένα μυστήριο, μια ιστορία γεμάτη περιπλοκότητα, σκοτάδι, αναπάντητα ερωτηματικά.

Η πολυπλοκότητα της γυναικείας σεξουαλικότητας έδωσε την αφορμή στα κοινωνικά ταμπού, στις θρησκευτικές ιδέες και πεποιθήσεις να την εγκλωβίσουν να την περιορίσουν και πολλές φορές να την ενοχοποιήσουν.
Επιτρέπεται η γυναίκα να βιώνει ηδονή, απόλαυση, πολλαπλούς ή όχι οργασμούς όταν ο προορισμός της είναι να τεκνοποιεί;
Και τι μπορεί να σημαίνει η απόλαυση, πόσο απειλητική μπορεί να είναι για την κοινωνική συνοχή, για την οικογενειακή γαλήνη; Ο αυνανισμός με δονητή ξεκίνησε ως ιατρική και μάλιστα αποτελεσματική μέθοδος ενάντια στην “υστερία” όπου η γυναίκα θεωρείτο άρρωστη, όταν ο άντρας δεν μπορούσε να την ικανοποιήσει σεξουαλικά. Η έννοια της χαράς στο σεξ είναι πρόσφατα αποδεκτή για τη γυναίκα.
Από τότε, η σεξουαλική απελευθέρωση έχει αλλάξει πάρα πολύ τις συνθήκες και τις κοινωνικές πεποιθήσεις για τη γυναικεία σεξουαλικότητα, κάποια πράγματα ακόμα όμως φαίνεται να είναι ίδια.

Πόσο επιτρέπεται μια γυναίκα να διεκδικήσει και να εκφράσει τη σεξουαλικότητα της χωρίς να θεωρηθεί σεξομανής, εύκολη, ή προκλητική.

Έρευνες έχουν δείξει ότι γυναίκες που είναι πιο κοντά στη σεξουαλικότητα τους, αποτελούν πρόκληση για τους άντρες αλλά και κόκκινο πανί, όταν αυτοί αποφασίσουν να έρθουν πιο κοντά σε αυτές γιατί φανερά απειλούνται από αυτή την έκφραση. Και πόσο στη συνέχεια επηρεάζει αυτή η πεποίθηση της “εύκολης” τις ίδιες τις γυναίκες και πως εκφράζονται τελικά στην ερωτική τους ζωή, φοβούμενες ότι θα κριθούν αυστηρά από το σύντροφο;
Αρκετές γυναίκες έρχονται φοβισμένες στο γραφείο μου γιατί ανησυχούν για το πως θα εκφραστούν σεξουαλικά με το σύντροφο και πως αυτό θα επηρεάσει τη σχέση τους ή γιατί δεν έχουν οργασμό και αυτό ανησυχεί τους συντρόφους τους ότι θα βρουν άλλο άντρα.
Και πολλοί άντρες ανησυχούν για την σεξουαλικότητα της συντρόφου, τι μπορεί να σημαίνει για την ηθική της και αν θα παραμείνει πιστή επειδή της αρέσει να πειραματίζεται σεξουαλικά, με τον ίδιο αν μη τι άλλο.
Οι ιδέες απαγόρευσης, περιορισμού, ελέγχου, απιστίας είναι καταστροφικές για τη γυναικεία σεξουαλικότητα.
Σε πρόσφατη έρευνα προέκυψε το εξής αποτέλεσμα, όταν ρωτήθηκαν γυναίκες για το αν θα έκαναν σεξ από το πρώτο ραντεβού η πλειοψηφία απάντησε όχι .
Στη συμπληρωματική ερώτηση αν θα έκαναν σεξ ,αν δεν το μάθαινε κανείς, η απάντηση ήταν πλειοψηφικά θετική.
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη γυναικεία σεξουαλικότητα;
H Γυναικεία σεξουαλικότητα αντιπαθεί τα κοινωνικά στεγανά, περιορίζεται και χάνει τη δυναμική της όταν αυτά είναι έντονα.
Ο φόβος, τα κοινωνικά ταμπού, οι ρόλοι (της μητέρας, εργαζόμενης, νοικοκυράς) προσπαθούν να την καταστείλουν και να την αποδυναμώσουν.
Όταν όμως οι γυναίκες την αφουγκράζονται, είναι κοντά της με σεβασμό για τον εαυτό τους και το σύντροφο αυτή και αυτή ανθίζει και χαρίζει τους καρπούς της .
Κύριο μέλημα της είναι η απόλαυση και των δυο , η χαρά και η συναισθηματική εγγύτητα που το σεξ καταφέρνει να φέρνει και βέβαια οι καρποί της που απλά διαιωνίζουν το είδος μας και τη χαρά της ζωής.
της Άννας Πετράκη ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας, ειδικευμένης σε θέματα Σεξουαλικής Υγείας
annapetraki118@hotmail.com.
www.annapetraki.gr

About the Author

editor's picture

beautynote.gr
Αν θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα,
ακολουθήστε μας στο twitter
ή κάντε like στο facebook

0 comments on "Γυναικεία σεξουαλικότητα: Αυτό το μυστήριο.."

Leave a Comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Παρακαλώ συμπληρώστε το παρακάτω πεδίο.