Διακοπή των ερωτικων επαφών: Τι να κάνω

sex-problem-1

Πολλές σχέσεις μακροχρόνιες ή μη περνάνε το στάδιο όπου οι ερωτικοί σύντροφοι αραιώνουν τις επαφές ή δεν κάνουν καθόλου σεξ.
Μπορεί να υπάρχει σταδιακή επιδείνωση της κατάστασης που προοδευτικά οδηγεί στην αποχή ή μπορεί να γίνει ξαφνικά εξαιτίας κάποιου εξωτερικού γεγονότος που αφορά τον ένα από τους συντρόφους ή ακόμα και τους δύο (απόλυση, οικογενειακές συγκρούσεις, προβλήματα επικοινωνίας μέσα στη σχέση κτλ).

sex-problem-2
Πολλές φορές η υποχρέωση μέσα στο γάμο ή τη σχέση ότι “πρέπει να κάνω σεξ” μπορεί να έχει αντιθετα αποτελέσματα ή να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο ζευγάρι ή σε αυτόν/η που δεν έχει τόσο επιθυμία όσο ο άλλος.
Συχνά οι συντροφοι αποφεύγουν εκφράσεις και εκδηλώσεις τρυφερότητας όπως αγκαλιές, φιλιά ή ακόμα και τη σωματική επαφή απο την αγωνία τους μη τυχόν δώσουν στον άλλο τα λάθος σημάδια ότι μπορει να θελουν σεξουαλική επαφή.
Η συμπεριφορά αυτη κάνει και τους δυο συντρόφους να νιώθουν απόρριψη, αμηχανία, μπέρδεμα για το τι συμβαίνει ή μπορεί να δημιουργηθούν συναισθήματα θυμού και να επικρατήσει κλίμα διαφωνιών και συγκρούσεων.
Μιλήστε στο σύντροφο σας
Πολλά ζευγάρια όταν έρχονται να αντιμετωπίσουν τέτοια θέματα, όπως ότι ξαφνικά ή όχι σταματανε να κάνουν σεξ, δεν το συζητάνε είτε γιατί ντρέπονται είτε γιατι σκέφτονται ότι είναι κάτι που θα ξεπαραστεί είτε γιατί δεν θέλουν να έρθουν σε συγκρουση.
Το θεμα είναι ότι άσχετα με τους λόγους ένα τοσο σοβαρό θέμα δεν αντιμετωπίζεται ευθέως αλλά βαυκαλίζεται και περνάει απαρατήρητο.
Ο ανοιχτός διάλογος όπου θα συζητηθούν οι λόγοι που σταματησε το σεξ (ρουτίνα, σεξ χωρίς φαντασία κτλ) θα δώσει το χώρο να μπουν καινούργια ζητήματα για το τι θελουν οι σύντροφοι από τη σεξουαλικη τους ζωή, αν θέλουν να αλλάξει κάτι και ποιο είναι αυτό και να συναποφασιστεί το επίπεδο και η συχνότητα των επαφών ή ακόμα και το αν θα υπάρχουν επαφές και αν αυτό βρίσκει συμφωνους τους συντρόφους.
Ακόμα και αυτή η λύση εφόοσν και οι δυο συμφωνούν και δεν αποτελει απειλή για τη συναισθηματική σχέση μπορεί να μπει στο τραπέζι της απο κοινού συμφωνιας για το ποια μορφή θα έχει η κοινη σεξουαλική ζωή.
Η οποιαδήποτε απόφαση που παρθεί αν αρχίζει και βρίσκει δυσκολίες ή εμπόδια καλό είναι να ζητηθεί η γνώμη του ειδικού για να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και τα δυο μερη.
Ακούστε το σύντροφο σας
Το να γίνει η αρχική συζήτηση, είναι βασική προυπόθεση, για να ανοίξει κάτι “κλειστό και κρυφό” αλλά και να μπορεί να ακούσει ο ένας το τι έχει να του πει ο άλλος, είναι σπουδαίο και απαραίτητο για μια υγιή σχέση.
Καλό είναι να υπάρχει ενίσχυση του ενός από τον άλλον να μιλήσει και να εκφράσει τα συναισθήματα του όοσ πιο ανοιχτά και με ειλικρινεια μπορεί.
Είναι σημνατικό να μη μείνετε στα δικά σας συμπεράσματα ή υποθέσεις για τι τι μπορέι να συμβαίνει στην πλεύρά του συντρόφου αλλά να ακούστε προσεκτικά τι έχει να σας πει το έτερον ήμισυ.
Αυτό μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να συμβεί είτε γιατί τα ζητη ματα αυτά είναι ευαίσθητα είτε γιατί το ζευγάρι δεν είναι συνηθισμένο στο να κάνει τετοιου είδους κουβέντες είτε γιατί ο καθένας εμμένει στη δική του θέση αγνοώντας τα συναισθήμτα ή τη θέση του άλλου.

Αν έχουν σταματήσει

για πολύ καιρό οι επαφές καλό θα είναι να δώσετε χρόνο κια στον εαυτό σας αλλά και στον άλλον για να προσπαθήσετε μια επαφή.
Ξεκινήστε αρχικά με αγκαλιές ή σωματικά αγγίγματα ή φιλιά και όταν εξοικειωθείτε με αυτό θα δειτε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.
Ακόμα και αυτό είναι σημαντικό βήμα για να επαναπροσδιορστεί η ερωτική σχέση.
Συχνά όταν υπάρχει μεγάλο διάστημα αποχής δεν είναι ευκολο να ξαναξεκινήσει κάτι ερωτικό.
Στο ενδιάμεσο μπορεί να έχουν υπάρξει αλλαγές στο τι θέλει ο καθένας σεξουαλικά, για αυτό είναι σημαντικό να συζητηθούν οι επιθυμίες και τι θέλει ο καθένας ώτσε να δει αν συμφωνεί ο άλλος για να μπορει να υπάρξει ισορροπία και αρμονία σε ένα πρώτο επίπεδο.
Η αραίωση και η διακοπή των επαφών μπορέι να βιωθεί πολύ δύσκολα μέσα στη σχέση και να αποτελέσει πηγή διαφωνιών ή ακόμα και χωρισμού για αυτό είναι σημαντικό τα ζευγαρια να μην το αγνοούν ή να φοβούνται να το συζητήσουν ή ακόμα και να ζητήσουν τη γνώμη του ειδκού σε όσο το δυνατόν αρχικό στάδιο.
Tης Άννας Πετράκη Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπέυτριας εξειδικευμένης σε θέματα Σεξουαλικής Υγείας
www.annapetraki.gr

About the Author

editor's picture

beautynote.gr
Αν θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα,
ακολουθήστε μας στο twitter
ή κάντε like στο facebook

0 comments on "Διακοπή των ερωτικων επαφών: Τι να κάνω "

Leave a Comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Παρακαλώ συμπληρώστε το παρακάτω πεδίο.