Ανεργία

ανεργία

Καθημερινά καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε πολλούς ρόλους στη ζωή μας. Ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο βρισκόμαστε και αλληλεπιδρούμε αποκτούμε μια ταυτότητα και υπηρετούμε ένα στόχο. Ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του εαυτού μας είναι αυτό το εργαζόμενου, το κομμάτι που αφορά στον επαγγελματικό μας ρόλο.

Η ανεργία αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά πλέον προβλήματα που πλήττουν την κοινωνία και ακινητοποιούν την επαγγελματική ταυτότητα του ατόμου. Οι δυσκολίες που επιφέρει στη ζωή των ανέργων είναι διάχυτες σε επίπεδο τόσο οικονομικό όσο και ψυχολογικό. Τα άτομα που χάνουν την εργασία τους καλούνται να διαχειριστούν θέματα επιβίωσης, αυτοεικόνας και αυτοεκτίμησης. Παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, τα χρόνια εργασίας, η φύση της εργασίας, οι απολαβές ικανοποίηση από την εργασία, η θέση στην ιεραρχία, ο κόπος για την εύρεση εργασίας, και πολλοί άλλοι, συνδέονται με το μέγεθος της αλλαγής που καλείται να κάνει το άτομο, όταν χάνει την εργασία του.

Η ανεργία συνδέεται με ποικίλες συναισθηματικές συγκρούσεις σε σχέση με τον εαυτό και το κοινωνικό σύστημα στο οποίο τα άτομα είναι μέλη. Οι άνεργοι νιώθουν αδικημένοι και απορριπτέοι από την κοινωνία στην οποία χτίζουν τα όνειρά τους και αγωνίζονται να γίνουν δημιουργικοί. Ματαιώνονται από το κοινωνικοπολιτικό σύστημα, και αυτό μπορεί να το βιώνουν με θυμό, απελπισία, λύπη, μίσος ενάντια σε ότι εκπροσωπεί το σύστημα αυτό. Νιώθουν ότι οι ελπίδες τους χάνονται και μαζί χάνεται και ο έλεγχος από τα χέρια τους.

Τα άτομα δε στρέφονται μόνο ενάντια στις κοινωνικές συνθήκες που τους οδήγησαν στην ανεργία, αλλά και στον εαυτό τους που δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που είχε θέσει. Το άτομο αισθάνεται ανεπαρκές στο ρόλο του ως επαγγελματίας, επιρρίπτει ευθύνες στον εαυτό του, μπορεί να νιώθει ότι απέτυχε και σταδιακά χάνει την αυτοεκτίμησή του και τον αυτοσεβασμό. Καταστάσεις όπως η ύπαρξη άγχους, ανασφάλειας και αβεβαιότητας κατακλύζουν το άτομο που τελικά πίσω από όλα αυτά νιώθει βαθιά θλίψη για τη θέση στην οποία βρέθηκε και φόβο για το τι έπεται.

Αργά η γρήγορα η ένταση του ατόμου μεταφέρεται και στους άλλους ρόλους που αναλαμβάνει στη ζωή του (π.χ. σύντροφος, σύζυγος, κόρη/γιος, μητέρα/πατέρας, φίλος/φίλη, νοικοκύρης, πολιτικοποιημένος κλπ). Συχνά, υπάρχουν συγκρούσεις μέσα στην γονεϊκή οικογένεια, στη συντροφική- συζυγική σχέση και το άτομο αδυνατεί να ανταπεξέρθει στην καθημερινότητα του. Σε μακροχρόνια ανέργους οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες στο ζήτημα της επιβίωσης με την ανικανότητα του ατόμου να συντηρεί τον εαυτό του. Ωστόσο, συχνή είναι η ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας, όπως κατάθλιψη, εθισμός (αλκοόλ, ναρκωτικά) και αγχώδεις διαταραχές, που χρήζει προσοχής και η παρακολούθηση από ειδικό κρίνεται απαραίτητη.

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ δυσάρεστο να χάνει κάποιος τη δουλειά του. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι χάνει τον εαυτό του. Ο επαγγελματικός ρόλος είναι ένα μέρος της προσωπικότητας του ανθρώπου. Είναι λοιπόν σημαντικό να προσπαθήστε να αποφύγετε την καταστροφολογία και να θυμόσαστε πως δεν τέλειωσε η ζωή σας.

Μπορείτε να δώσετε χώρο σε άλλους ρόλους που είχατε παραμελήσει όταν εργαζόσασταν. Απολαύστε πράγματα που είχατε ίσως στερηθεί, θα βρείτε ενδιαφέροντα και θα αναπτύξετε δεξιότητες που ίσως δεν είχατε σκεφτεί. Ο επαναπροσδιορισμός των στόχων και των προτεραιοτήτων βοηθά πολύ να κρατά το εαυτό σε εγρήγορση και να κινητοποιείται προς τη φροντίδα ολόκληρης της προσωπικότητας.

Μπορείτε να θυμώνετε, να αγανακτείτε και να λυπάστε για την απώλεια της εργασίας σας, άλλωστε έχετε όλο το δίκαιο με το μέρος σας. Ωστόσο, υπεύθυνοι για το συναίσθημα σας είσαστε εσείς. Προσπαθήστε να μη μεταφέρετε τη φθορά που μπορεί η ανεργία να φέρει στον επαγγελματικό ρόλο και στους άλλους ρόλους, αποφεύγοντας έτσι τις συγκρούσεις με τον εαυτό, αλλά και με ανθρώπους γύρω σας λόγω εξωτερικών πιέσεων.

Καλό είναι να ξεπερνάτε όποιο θυμό και ντροπή μπορεί να νιώθετε και να κυνηγήσετε την ανθρώπινη επαφή, το νοιάξιμο που θα σας βοηθήσει στο καθημερινό άγχος της επιβίωσης. Το να στηριχτείτε σε τρίτους οικονομικά και ψυχολογικά δε σημαίνει ότι βολευόσαστε, ότι παύετε να είσαστε αυτόνομοι ή ότι αυτό θα είναι κάτι μόνιμο.

Αποφύγετε τον αυτοοίκτο και τις αρνητικές σκέψεις ότι οι άλλοι σας λυπούνται. Αντίθετα αναζητήστε βοήθεια σε οικείους σας για παρηγοριά και στήριξη. Είναι δίπλα σας και προσπαθούν με το δικό τους τρόπο να σας δείξουν πως και αυτοί νοιάζονται για σας και για αυτά που βιώνετε.
Το να ασχοληθείτε με κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που είχατε στο μυαλό σας δε σημαίνει ότι ξεκινάτε από το μηδέν. Μπορείτε να είστε χρήσιμοι και ικανοί σε θέσεις που δεν είχατε υπολογίσει. Δώστε προσωπική ταυτότητα και στόχο συνεχίζοντας έτσι την πορεία προς την προσωπική εξέλιξη, τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα.

Συνεχίστε να συναναστρέφεστε με κόσμο που εργάζεται στο πεδίο σας και να ενημερώνεστε για τον τομέα σας. Είναι καλό να κρατάτε επαφή με άτομα που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να βρείτε νέες διεξόδους σε ότι σας ενδιαφέρει. Γνωρίστε πρόσωπα στο χώρο και κινητοποιηθείτε στις δημόσιες σχέσεις.
Διαβάστε πράγματα στο αντικείμενο που μελετούσατε ενώ δουλεύατε. Μπορεί να σας δώσουν ιδέες, να σας διακινήσουν κάτι διαφορετικό και να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε νέο στόχο και νέο σύστημα προόδου για την καριέρα σας.

Ο επαγγελματικός ρόλος, συνεπώς, δε σταματά με την ανεργία. Υπάρχει και είναι μέσα μας. Προχωρήστε μπροστά με αυτοσεβασμό, σχεδιάστε νέες προοπτικές και να θυμάστε πως δεν είστε μόνοι σας σε αυτό τον αγώνα. Ας ανασυγκροτηθείτε γιατί τα όνειρα είναι όνειρα στην σκέψη και την καρδιά του καθενός. Μέσα εκεί κανείς δεν μπορεί να μπει για να τα πάρει. Ευθύνη του καθενός είναι να μην ξεχνά τα όνειρά του για να μην ξεχνά τον εαυτό του και τους στόχους που υπηρετούν οι ρόλοι που αναλαμβάνει στη ζωή.

Ράνια Καβάλλη

About the Author

Καβάλλη Ράνια's picture

Η Ράνια Καβάλλη είναι ψυχολόγος, απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Η μεταπτυχιακή της εξειδίκευση έγινε στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στην Αγγλία και αφορά στην αναπτυξιακή ψυχοπαθολογία παιδιού. Τα τελευταία χρόνια εκπαιδεύεται στην Συστημική-Οικογενειακή Θεραπεία στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου. Είναι επιστημονικός συνεργάτης σε Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, καθώς επίσης εργάζεται σε Κέντρα Ειδικής Αγωγής. Ασχολείται με την οικογενειακή συμβουλευτική και με τη θεραπευτική αντιμετώπιση παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές και μαθησιακές δυσκολίες.

1 comment on "Ανεργία"

Μιχάλης's picture
Μιχάλης (not verified) Sun, 02/09/2012 - 15:01 · reply

Ας μην ξεχνάμε και το γνωμικό: "δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε"

Leave a Comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Παρακαλώ συμπληρώστε το παρακάτω πεδίο.