Με οδηγό την υψηλή αυτοεκτίμηση

aytoektimish_1

Η αυτοεκτίμηση είναι μια συναισθηματική πλευρά του ατόμου και αφορά στην άποψη που έχει για την αξία του ως άτομο. Δείχνει το βαθμό στον οποίο το άτομο επιδοκιμάζει/επιβραβεύει ή αποδοκιμάζει/επικρίνει τον εαυτό του. Επηρεάζεται από τις προσωπικές φιλοδοξίες και την αξιολόγηση που κάνει το άτομο σχετικά με την επίτευξη των στόχων του. Όσο το άτομο πλησιάζει στις προσωπικές του επιθυμίες και φιλοδοξίες που θέτει, τόσο πιο υψηλή είναι η αυτοεκτίμησή του. Όσο πιο μεγάλη ασυμφωνία υπάρχει μεταξύ της πραγματικής και ιδανικής εικόνας που έχει σκεφτεί το άτομο για τον εαυτό του, τόσο μεγαλύτερο το πλήγμα στην αυτοεκτίμηση του.

Η σύγχρονη πραγματικότητα τείνει να καθιερώσει προσωπικότητες με προφίλ χαμηλής αυτοεκτίμησης. Όλο και περισσότερο οι άνθρωποι απογοητεύονται από τις παρούσες συνθήκες και την ποιότητα ζωής, ενώ το αίσθημα της αποτυχίας είναι διάχυτο. Η πραγματοποίηση των επιδιωκόμενων στόχων του καθενός καθίσταται όλο και πιο δύσκολη με αποτέλεσμα την πτώση της αυτοεκτίμησης του ατόμου.

Η εσωτερική συνοχή και αρμονία είναι σε κίνδυνο χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Όλο και πιο συχνά συναντάμε ανθρώπινους τύπους που αναρωτιούνται μήπως είναι προβληματικοί και δεν τα καταφέρνουν στην σημερινή καθημερινότητα. Υποβιβάζουν τον εαυτό τους και χαρακτηρίζουν αρνητικά τις επιδόσεις τους. Εστιάζουν στην αρνητική διάθεση των άλλων και ασκούν σκληρή κριτική στον εαυτό τους. Τα άτομα αυτά βιώνουν μεγάλη στενοχώρια στα αρνητικά σχόλια των άλλων και φοβούνται το ενδεχόμενο αποτυχίας στην καθημερινότητά τους. Όσο πιο πολύ επιμένει και παγιώνεται η αρνητική αυτή διάθεση, τόσο πιο πολύ μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του ατόμου και να το καταστήσει επιρρεπές στο άγχος και στην κατάθλιψη.

Επίσης, λιγότερο συχνά, οι άνθρωποι συνευρίσκονται με άλλους για να μοιραστούν θετικές εμπειρίες και θετικές πτυχές της καθημερινότητας. Η σύγχρονη πραγματικότητα είναι όντως πολλή δύσκολη. Ο άνθρωπος έχει να κάνει δύσκολο έργο και η αρνητικότητα δεν είναι καλός οδηγός. Δεν υπάρχει χρόνος και χώρος για τον εαυτό μας και τις βαθύτατες προσωπικές ανάγκες μας.

Για να τονώσει το άτομο την αυτοεκτίμηση του είναι αναγκαίο πρώτα να συμφιλιωθεί με τον εαυτό του. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε να τον εκτιμάτε και να τον προστατεύετε δείχνοντάς του εμπιστοσύνη.

Προσπαθήστε να δείχνετε θάρρος και να αναγνωρίζετε τον εαυτό σας με τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του. Να θυμάστε πως οι καθημερινές τριβές και δυσκολίες βοηθούν να δείτε τις αντοχές σας, να αξιολογήσετε τον εαυτό σας και να τον εξελίξετε δημιουργικά.

Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε πόσο εύκολα κλονίζεστε και αποσταθεροποιήστε, όταν έχετε κάποιο μη επιθυμητό αποτέλεσμα σε αυτό που καταπιάνεστε. Αποφεύγετε να ταυτίζεστε με το αρνητικό αποτέλεσμα. Τότε, τυχόν λάθη ή αποτυχίες δε θα σας δυσαρεστούν τόσο, ώστε να σας ακινητοποιούν.
Προσπαθήστε να αναλαμβάνετε μόνο τις ευθύνες που σας αναλογούν. Διαφορετικά θα έχετε επιπλέον βάρη που θα σας αγχώνουν και θα σας τρώνε χρόνο από άλλα πράγματα που θα θέλατε να κάνετε.

Η αγάπη προς τον εαυτό είναι βασικό υλικό για την ψυχική ισορροπία και βάση για την υψηλή αυτοεκτίμηση. Όταν αγαπήσετε και αποδεχτείτε τον εαυτό σας θα μπορείτε να αγαπήσετε και να εμπιστευτείτε και τον συνάνθρωπο. Θα μπορείτε τότε να συνδεθείτε με ανθρώπους και να μοιραστείτε ευχάριστες στιγμές , θετικές σκέψεις και συναισθήματα με ειλικρίνεια.

Όταν γυρνάτε στο σπίτι από τις καθημερινές υποχρεώσεις, δώστε λίγο χρόνο για προσωπική ανάπαυση και ηρεμία. Κάντε ένα μικρό απολογισμό της μέρας, πριν κοιμηθείτε, σκεπτόμενοι αυτά τα οποία κάνατε καλά. Αναλογιστείτε με τι δυσκολευτήκατε και αξιοποιήστε τη δυσκολία σας με σεβασμό στον εαυτό. Η εσωτερική διεργασία βοηθά στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.

Επίσης, έχετε αναρωτηθεί πόσες σημαντικές στιγμές δεν παρατηρείτε στην καθημερινότητα σας; Είναι απαραίτητο, ο καθένας από εμάς να κάνει στροφή προς τον εαυτό και να σταθεί, δίνοντας χρόνο να σκεφτεί τα επιτεύγματα που κάνει καθημερινά, από το μαγείρεμα μέχρι την ολοκλήρωση μιας εργασίας. Θυμηθείτε να λέτε μπράβο στο εαυτό σας ακόμη και για αυτά που θεωρούνται μέχρι τώρα πολύ απλά.

Τελειώνοντας, να μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε ειδικό ψυχικής υγείας για να σας βοηθήσει να διερευνήσετε, να ανακαλύψετε τις πλευρές του εαυτού σας και να τις ενδυναμώσετε, ώστε με ενημερότητα και αυτοέλεγχο να αντιμετωπίζετε την καθημερινότητα.

Στο δρόμο προς την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε άνθρωπος διαθέτει εσωτερικές δυνατότητες. Το κλειδί είναι να πιστέψουμε ότι όντως τις διαθέτουμε και δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε από το να προσπαθήσουμε να τις ανακαλύψουμε για να τις ενεργοποιήσουμε.

Καβάλλη Ράνια
Αναπτυξιακή Ψυχολόγος
Εκπαιδευόμενη στη Συστημική Ψυχοθεραπεία

About the Author

Καβάλλη Ράνια's picture

Η Ράνια Καβάλλη είναι ψυχολόγος, απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Η μεταπτυχιακή της εξειδίκευση έγινε στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στην Αγγλία και αφορά στην αναπτυξιακή ψυχοπαθολογία παιδιού. Τα τελευταία χρόνια εκπαιδεύεται στην Συστημική-Οικογενειακή Θεραπεία στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου. Είναι επιστημονικός συνεργάτης σε Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, καθώς επίσης εργάζεται σε Κέντρα Ειδικής Αγωγής. Ασχολείται με την οικογενειακή συμβουλευτική και με τη θεραπευτική αντιμετώπιση παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές και μαθησιακές δυσκολίες.

0 comments on "Με οδηγό την υψηλή αυτοεκτίμηση"

Leave a Comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Παρακαλώ συμπληρώστε το παρακάτω πεδίο.