Χόρτα: Μια ακαλλιέργητη τροφή πλούσια σε θρεπτική αξία

wild-greens-1

Πρόκειται για φυτά που αναπτύσσονται χωρίς καλλιέργεια σε όλα τα είδη των τόπων,κυρίως όμως στα βουνά. Η συγκεκριμένη τροφή είναι επίσης μια γαστρονομική απόλαυση.

Η κατανάλωση χόρτων προσφέρει πλούσια οφέλη για την υγεία. Οι άνθρωποι που
καταναλώνουν συχνά χόρτα, ως μέρος μιας συνολικά υγιεινής διατροφής, είναι πιθανό να
έχουν μειωμένο κίνδυνο κάποιων χρόνιων ασθενειών. Παρέχουν ζωτικά συστατικά ζωτικής
σημασίας για την καλή υγεία του σώματος.
Θρεπτική αξία
Τα χόρτα είναι προικισμένα, με όλες σχεδόν τις διατροφικές αξίες, που απαιτεί το σώμα
μας. Τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση χόρτων είναι τεράστια. Αποτελούν πολύ
καλή πηγή βιταμινών, ανόργανων συστατικών, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών.
Τα χόρτα, επίσης, προσδίδουν χαμηλές θερμίδες και λιπαρά αλλά περιέχουν καλές
ποσότητες βιταμινών και μετάλλων. Είναι μια τροφή, πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο,
κάλιο, σίδηρο, , σύμπλεγμα βιταμίνης Β, βιταμίνης C, βιταμίνης Α και βιταμίνης Κ.
Είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Τα χόρτα συμβάλλουν στην προστασία
του ανθρώπινου σώματος από οξειδωτικό στρες και ενισχύουν την ικανότητα φυσικής
άμυνας του οργανισμού.
Επιπλέον, τα χόρτα περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες διαιτητικές ίνες γνωστές ως μη
αμυλούχα πολυσακχαρίδια (NSP) όπως κυτταρίνη, βλεννώδη, ημικυτταρίνη, κόμμεα,
πηκτίνη κλπ.
Τα περισσότερα χόρτα είναι φυσικά χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες.
Οφέλη για την υγεία
Τα χόρτα είναι πλούσια σε κάλιο και η κατανάλωση τους συμβάλλει στη ρύθμιση της
αρτηριακής πίεσης.
Η φυτικές ίνες από τα χόρτα, στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής, βοηθούν στη μείωση
των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και ελαττώνουν τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών
παθήσεων. Οι ίνες είναι σημαντικές για τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Συμβάλλουν
στον περιορισμό της δυσκοιλιότητας και της εκκολπωματίτιδας. Τα τρόφιμα που
περιέχουν ίνες, όπως τα χόρτα, βοηθούν στην παροχή αίσθησης πληρότητας με λιγότερες
θερμίδες.Το φολικό οξύ που περιέχουν, βοηθά το σώμα να σχηματίσει νέα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Η βιταμίνη Α διατηρεί τα μάτια και το δέρμα υγιή και βοηθά στην προστασία από τις λοιμώξεις.
Η βιταμίνη C βοηθά στην επούλωση των πληγών και διατηρεί τα δόντια και τα ούλα υγιή.
Η βιταμίνη C βοηθά επίσης στην απορρόφηση σιδήρου.
Είδη άγριων χόρτων
Υπάρχουν πολλά είδη στην κατηγορία των άγριων βρώσιμων χόρτων, πολλά από αυτά
έχουν πικρή γεύση και άλλα πιο γλυκιά . Μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα:
wild-greens-2
Pαδίκια: Έχουν πολλές χρήσεις τόσο ως πηγή τροφής, όσο και ως φαρμακευτικό
φυτό. Τα φύλλα μπορούν να καταναλωθούν ωμά σε σαλάτα, ενώ οι ρίζες μπορούν
να βράσουν και να καταναλωθούν ως βραστά λαχανικά.
Σπαράγγια: Είναι μια μεγάλη πηγή πηγής βιταμίνης C, θειαμίνης, καλίου και
βιταμίνης Β6. Μπορεί να καταναλωθεί είτε ωμό, είτε βραστό.
Σέσκουλα: Είναι είναι χόρτο με γλυκιά γεύση, που μπορείτε να το καταναλώσετε
ωμό σε σαλάτα μαζί με άλλα λαχανικά, ή βραστό.
Μολόχα: Τα φύλλα του συγκεκριμένου χόρτου τρώγονται βραστά σε συνδυασμό με
άλλα άγρια χόρτα.
Ζοχός: Το συναντάμε σε όλους σχεδόν τους ακαλλιέργητους τόπους και τρώγεται
βραστό.
Ο κίνδυνος εμφάνισης πολλών παθήσεων μπορεί να μειωθεί αν στη διατροφή σας
συμπεριλάβετε τα διάφορα είδη χόρτων.
Από την Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου, κλινική διαιτολόγο- διατροφολόγο, MSc, MBA, SRD
Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο ‘Σώμα Υγιές’
www.somaygies.gr
e-mail: info@somaygies.gr
https://twitter.com/soma_ygies
https://www.facebook.com/kalliagianni/?ref=bookmarks

Category: 

About the Author

Kallia Giannitsopoulou's picture

Η Γιαννιτσοπούλου Κάλλια είναι κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος ασκώντας καθημερινά αυτή την ιδιότητα από το 2003. Έχει ασχοληθεί με την έρευνα στο κομμάτι τις κλινικής διατροφής (Ιmperial College of Science and Technology) με τις διατροφικές διαταραχές στο Κέντρο Ημέρας Ανάσα ως διαιτολόγος υπεύθυνη για τη διατροφή διαβητικών ασθενών (σε Ενδοκρινολογικό Ιατρείο στο Μαρούσι). Το 2005 κάνει το πρώτο της ανεξάρτητο επαγγελματικό βήμα ιδρύοντας το Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο "Σώμα Υγιές" (www.somaygies.gr), στο οποίο μέχρι και σήμερα βοηθάει ανθρώπους να αποκτήσουν μια καλύτερη σχέση με την τροφή και το βάρος τους. Αποφοίτησε με άριστα από το πανεπιστήμιο Surrey της Μ. Βρετανίας (2002) και απέκτησε 2 μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στην κλινική διατροφή (ΜSc) από το πανεπιστήμιο του Surrey με άριστα (2003) και ΜΒΑ (2011) από το πανεπιστήμιο του Leicester. Επιπλέον, έχει σπουδάσει Life Coaching (Dip in Coach. Βlackford Centre for Coaching) και χρησιμοποιεί επιτυχώς τεχνικές αυτοβελτίωσης στις συνεδρίες διατροφής. Ο συνδυασμός γνώσεων coaching και κλινικής διατροφής βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα ως προς την ρύθμιση του βάρους διότι βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογική προσέγγιση του ατόμου. Η κ. Γιαννιτσοπούλου αρθρογραφεί συστηματικά από το 2005 σε περιοδικά υγείας (Prevention, Shape, The Βοdy, Elle) και εφημερίδες, ενώ ασχολείται εντατικά με την απώλεια βάρους, την κλινική διατροφή, τις διατροφικές διαταραχές και τη διατροφή στα στάδια ζωής. Παράλληλα στην παρούσα φάση γράφει το πρώτο της βιβλίο διατροφής. Αν θέλετε να τη συναντήσετε μπορείτε να τη βρείτε στο Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο ‘Σώμα Υγιές’, Κωνσταντινουπόλεως 22 και Γρηγ. Λαμπράκη 315 στη Νίκαια- Πειραιά. Τηλ 2104933334 e-mail: info@somaygies.gr twitter https://twitter.com/soma_ygies facebook https://www.facebook.com/kalliagianni/?ref=bookmarks

0 comments on "Χόρτα: Μια ακαλλιέργητη τροφή πλούσια σε θρεπτική αξία"

Leave a Comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Παρακαλώ συμπληρώστε το παρακάτω πεδίο.