Διατροφική αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας

gastroenteritis-1

Η γαστρεντερίτιδα είναι μια φλεγμονή του στομάχου και του εντέρου που οδηγεί σε οξύ
λοιμώδες σύνδρομο. Συνήθως προκαλείται από μικροοργανισμούς που έχουν προσληφθεί
μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού, αλλά η γαστρεντερίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί
από κατάποση χημικών τοξινών ή φαρμάκων.
Οι μικροοργανισμοί όπως οι ιοί, τα βακτήρια και τα παράσιτα που προκαλούν τη
γαστρεντερίτιδα, εκκρίνουν τοξίνες που διεγείρουν την υπερβολική απώλεια νερού και
ηλεκτρολυτών, προκαλώντας έτσι διάρροια. Οι μικροοργανισμοί μπορούν επίσης να
εισβάλλουν άμεσα στα τοιχώματα του εντέρου. Αυτό ξεκινά μια φλεγμονώδη διαδικασία
που ανατρέπει την ισορροπία ανάμεσα στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και την
έκκριση των αποβλήτων.
Η γαστρεντερίτιδα δεν αποτελεί συνήθως σοβαρή πάθηση σε υγιείς ενήλικες. Στις
περισσότερες περιπτώσεις, προκαλεί μόνο δυσφορία και ταλαιπωρία. Ωστόσο, μπορεί να
προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή αφυδάτωση και ηλεκτρολυτικές ανισορροπίες σε πολύ
ασθενείς και αδύναμα άτομα.
Συμπτώματα γαστρεντερίτιδας
Τα κύρια συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι η διάρροια και ο έμετος.
Μπορεί επίσης να έχετε πόνο στο στομάχι, κράμπες, πυρετό, ναυτία και πονοκέφαλο.
Λόγω διάρροιας και εμετού, μπορεί επίσης να αφυδατωθείτε. Παρακολουθήστε για
σημάδια αφυδάτωσης, όπως στεγνό δέρμα και ξηροστομία, αίσθημα ζάλης και δίψα.
Ανάλογα με την αιτία, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν εντός μιας έως τριών
ημερών μετά τη μόλυνση και μπορεί να κυμαίνονται από ήπια μέχρι σοβαρά. Τα
συμπτώματα συνήθως διαρκούν μία ή δύο ημέρες, αλλά περιστασιακά μπορεί να
παραμείνουν μέχρι και δέκα ημέρες.
Διατροφή
Κατά τη διάρκεια της γαστρεντερίτιδας, είναι σημαντικό να τρώτε όσο πιο φυσιολογικά
γίνεται. Στην πραγματικότητα, το φαγητό βοηθά την επένδυση του εντέρου να επουλωθεί
γρήγορα και επιτρέπει στο σώμα να ανακτήσει τη δύναμή του.
Ξεκινήστε τρώγοντας μικρές ποσότητες φαγητού. Στη συνέχεια, αυξήστε σταδιακά τις
ποσότητες ανάλογα με την όρεξή σας και τη βελτίωση της κατάστασής σας. Βεβαιωθείτε ότι
έχετε ενυδατώσει καλά τον οργανισμό σας με νερό, ειδικά αν δεν μπορείτε να φάτε.
Τις μέρες της γαστρεντερίτιδας προτιμήστε:
Ζυμαρικά
Ρύζι
Τα άπαχα κρέατα που παρασκευάζονται με λίγα λίπη
Ψάρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
Φρέσκα φρούτα ή φρούτα κονσερβοποιημένα στο χυμό τους
Μαγειρεμένα λαχανικά
Δημητριακά χωρίς ζάχαρη
Ψωμί
Τρόφιμα και ποτά που πρέπει να αποφεύγετε:
Χυμοί φρούτων που περιέχουν πολλή ζάχαρη και ποτά φρούτων
Καφεΐνη
Ζωμοί και κονσέρβες ή συσκευασμένες σούπες
Τηγανητά τρόφιμα ή εκείνα που είναι πλούσια σε λίπος (λαχανικά, πατατάκια,πατάτες, γλυκά)
Παγωτά
Λουκάνικα
Ζελέ
Αποξηραμένα φρούτα
Καραμέλες και σοκολάτες
Πολύ πικάντικα τρόφιμα
Εκτός όμως από τη διατροφή που θα πρέπει να προσέξετε κατά τη διάρκεια της
γαστρεντερίριδας, είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική η πρόσληψη ορισμένων τροφίμων και
κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Τα τρόφιμα αυτά θα βοηθήσουν στην αναπλήρωση της
ενέργειας σας και θα προσφέρουν στο σώμα σας τα συστατικά που έχασε στη διάρκεια της
της γαστρεντερίτιδας.
Τέτοια τρόφιμα είναι:
Αλατισμένα κράκερ: Το αλάτι βοηθά στην αντικατάσταση του χαμένου νατρίου και
του χλωρίου και είναι εξαιρετικό για την αντιμετώπιση της ναυτίας.
Ρύζι, τοστ, ξηρά δημητριακά και ζυμαρικά: Προσφέρουν υδατάνθρακες για
ενέργεια και είναι εύπεπτα.
Άπαχο κοτόπουλο και μοσχάρι σε μορφή σούπας.
Φιδές με λεμόνι και ελαιόλαδο.
Ρύζι με λίγο τριμμένο τυρί.
Σε ορισμένες περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας όπου η διάρροια και ο εμετός παρουσιάζονται
με μεγάλη συχνότητα καλό θα είναι λάβετε προβιοτικά και ηλεκτρολύτες, τουλάχιστον για
μια εβδομάδα μετά το πέρας της ίωσης.
Συμπερασματικά, αν λάβετε τα κατάλληλα διατροφικά μέτρα θα μπορέσετε να αναρρώσετε
ταχύτερα από την γαστρεντερίτιδα και να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Category: 

About the Author

Kallia Giannitsopoulou's picture

Η Γιαννιτσοπούλου Κάλλια είναι κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος ασκώντας καθημερινά αυτή την ιδιότητα από το 2003. Έχει ασχοληθεί με την έρευνα στο κομμάτι τις κλινικής διατροφής (Ιmperial College of Science and Technology) με τις διατροφικές διαταραχές στο Κέντρο Ημέρας Ανάσα ως διαιτολόγος υπεύθυνη για τη διατροφή διαβητικών ασθενών (σε Ενδοκρινολογικό Ιατρείο στο Μαρούσι). Το 2005 κάνει το πρώτο της ανεξάρτητο επαγγελματικό βήμα ιδρύοντας το Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο "Σώμα Υγιές" (www.somaygies.gr), στο οποίο μέχρι και σήμερα βοηθάει ανθρώπους να αποκτήσουν μια καλύτερη σχέση με την τροφή και το βάρος τους. Αποφοίτησε με άριστα από το πανεπιστήμιο Surrey της Μ. Βρετανίας (2002) και απέκτησε 2 μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στην κλινική διατροφή (ΜSc) από το πανεπιστήμιο του Surrey με άριστα (2003) και ΜΒΑ (2011) από το πανεπιστήμιο του Leicester. Επιπλέον, έχει σπουδάσει Life Coaching (Dip in Coach. Βlackford Centre for Coaching) και χρησιμοποιεί επιτυχώς τεχνικές αυτοβελτίωσης στις συνεδρίες διατροφής. Ο συνδυασμός γνώσεων coaching και κλινικής διατροφής βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα ως προς την ρύθμιση του βάρους διότι βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογική προσέγγιση του ατόμου. Η κ. Γιαννιτσοπούλου αρθρογραφεί συστηματικά από το 2005 σε περιοδικά υγείας (Prevention, Shape, The Βοdy, Elle) και εφημερίδες, ενώ ασχολείται εντατικά με την απώλεια βάρους, την κλινική διατροφή, τις διατροφικές διαταραχές και τη διατροφή στα στάδια ζωής. Παράλληλα στην παρούσα φάση γράφει το πρώτο της βιβλίο διατροφής. e-mail: info@somaygies.gr twitter https://twitter.com/soma_ygies facebook https://www.facebook.com/kalliagianni/?ref=bookmarks

0 comments on "Διατροφική αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας"

Leave a Comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Παρακαλώ συμπληρώστε το παρακάτω πεδίο.