Υγιεινές διατροφικές συνήθειες για τα παιδιά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων

Healthy-eating-habits-for-children-during-Christmas-1

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να εστιάσετε σε μια ισορροπημένη διατροφική προσέγγιση όσον αφορά την περίοδο των διακοπών. Από την στιγμή που τα παιδιά σας ακολουθούν μια συνολικά ισορροπημένη διατροφή, μερικές λιχουδιές μέσα στην ημέρα είναι απολύτως αποδεκτές.
Δεν χρειάζεται να κρατήσουμε τα παιδιά μακριά από όσα τους αρέσουν. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε ισορροπίες μεταξύ της υγιεινής διατροφής και των εορταστικών διατροφικών ‘παραστρατημάτων’.

1. Μην εισάγετε πολλά γλυκά μέσα στο σπίτι
‘Όσο πιο πολλά γλυκά εισάγετε μέσα στο σπίτι τόσο πιο εύκολο είναι τα παιδιά να παρασυρθούν και να τα καταναλώσουν.
Προσπαθήστε να έχετε 1 με 2 γλυκά μόνο και να υπάρχουν συγκεκριμένα όρια ως προς την κατανάλωση τους π.χ. όχι περισσότερα από 3 γλυκά την εβδομάδα.
2. Προτιμήστε υγιεινές τροφές όπου είναι δυνατόν
Οι υγιεινές τροφές θα πρέπει να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής του παιδιού σας.
Βεβαιωθείτε ότι τα περισσότερα από τα γεύματά τους έχουν ποιοτική και άπαχη πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και πολλά λαχανικά. Με αυτόν τον τρόπο, επιβεβαιώνετε ότι η βάση της διατροφής των παιδιών είναι επαρκής.
3. Φροντίστε τα παιδιά να έχουν χορτάσει με υγιεινό φαγητό πριν από κάθε εκδήλωση
Πρέπει να παρευρεθείτε σε μια εκδήλωση; Φροντίστε τα παιδιά σας να έχουν χορτάσει με ποιοτικό φαγητό πριν φύγετε.
Εάν πρόκειται για απογευματινή εκδήλωση, δώστε τους ένα καλό γεύμα πρώτα. Με αυτόν τον τρόπο θα καταναλώσουν λιγότερο ακατάλληλο φαγητό στην εκδήλωση.
4. Δώστε στα παιδιά σας επιλογή
Με τα μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να συζητήσετε και να τους εξηγήσετε ότι έχουν την επιλογή να φάνε πρώτα το κανονικό τους φαγητό και μετά να διαλέξουν μεταξύ
2 πιο ‘ακατάλληλων’ σνακ το ένα π.χ. είτε ένα αναψυκτικό, είτε ένα γλυκό.
Ποτέ και τα 2 μαζί.
Έτσι έχουν την επιλογή και νιώθουν τα ίδια υπεύθυνα για τη διατροφή τους, αλλά παράλληλα έχουν και ελεγχόμενη πρόσληψη θερμίδων.
5.Υποστηρίξτε το γαστρεντερικό τους σύστημα
Όσο πιο υγιές είναι το έντερο του παιδιού σας, τόσο περισσότερο μπορεί να ανεχθεί λιγότερο υγιεινά τρόφιμα.
Βεβαιωθείτε ότι βρίσκετε έναν τρόπο να υποστηρίξετε την υγεία του εντέρου και τη συνολική διατροφή τους κάθε μέρα. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε προβιοτικά κάθε μέρα, είτε πρόκειται για συμπλήρωμα είτε για μια κουταλιά ζύμωσης τροφίμων όπως το κεφίρ.
6. Κρατήστε τα ενυδατωμένα
Η σωστή ενυδάτωση είναι μια ενέργεια την οποία οι περισσότεροι από εσάς παραβλέπετε, ωστόσο τα παιδιά πρέπει να είναι καλά ενυδατωμένα, ειδικότερα κατά τους θερμότερους μήνες!
Βεβαιωθείτε ότι πηγαίνουν τακτικά στην τουαλέτα και υπενθυμίστε τους να πίνουν νερό.
Μπορείτε να το κάνετε πιο διασκεδαστικό για αυτούς προσθέτοντας κατεψυγμένα φρούτα ή παγάκια φτιαγμένα με φρούτα και βότανα.
7. Θυμίστε τους να ξεκουράζονται
Πολύ σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού αλλά και την ρύθμιση της όρεξης παίζει ο σωστός ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικό, τα παιδιά να κοιμούνται σε σταθερές ώρες και τουλάχιστον 8 ώρες ημερησίως.
8. Περάστε χρόνο έξω
Βρείτε κάποιο τρόπο να βγείτε στη φύση όποτε είναι δυνατόν. Θα μπορούσε να είναι ένα ταξίδι στην παραλία ή σε ένα εθνικό πάρκο.
Ή μπορείτε απλά να κατευθυνθείτε στο τοπικό πάρκο ή να διαβάσετε βιβλία στον ήλιο.
Ο χρόνος στο ύπαιθρο δεν είναι μόνο σημαντικός για τη βιταμίνη D - είναι επίσης ένας από τους καλύτερους τρόπους για την αναπλήρωση και την ανακούφιση από το άγχος για παιδιά και ενήλικες.
9. Βρείτε χρόνο για να περνάτε μαζί με τα παιδιά σας
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα παιδιά σας εκτιμούν τον ποιοτικό χρόνο μαζί σας πάνω από κάθε δώρο που μπορείτε να τα αγοράσετε.
Ένα παιδί δεν θα έρθει και θα πει «Είχα μια δύσκολη μέρα και πρέπει να μιλήσω γι' αυτό» - θα έρθουν και θα πουν «Θα παίξετε μαζί μου;» Αλλά είναι το ίδιο πράγμα. Είναι μια υπέροχη εποχή του χρόνου για να δημιουργήσετε μια οικογενειακή παράδοση. Θα μπορούσατε ακόμη και να επιλέξετε μια ταινία για να παρακολουθήσετε μαζί την παραμονή των Χριστουγέννων. Ο χρόνος που αφιερώνεται μαζί ως οικογένεια ωφελεί όλους!
Αν ακολουθήσετε τις συμβουλές μας ο χρόνος που θα περάσετε με τα παιδιά σας την περίοδο των γιορτών θα τα κάνει πολύ ευτυχισμένα διατηρώντας και
ενισχύοντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
MSc, MBA, SRD
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
www.somaygies.gr.

Category: 

About the Author

Kallia Giannitsopoulou's picture

Η Γιαννιτσοπούλου Κάλλια είναι κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος ασκώντας καθημερινά αυτή την ιδιότητα από το 2003. Έχει ασχοληθεί με την έρευνα στο κομμάτι τις κλινικής διατροφής (Ιmperial College of Science and Technology) με τις διατροφικές διαταραχές στο Κέντρο Ημέρας Ανάσα ως διαιτολόγος υπεύθυνη για τη διατροφή διαβητικών ασθενών (σε Ενδοκρινολογικό Ιατρείο στο Μαρούσι). Το 2005 κάνει το πρώτο της ανεξάρτητο επαγγελματικό βήμα ιδρύοντας το Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο "Σώμα Υγιές" (www.somaygies.gr), στο οποίο μέχρι και σήμερα βοηθάει ανθρώπους να αποκτήσουν μια καλύτερη σχέση με την τροφή και το βάρος τους. Αποφοίτησε με άριστα από το πανεπιστήμιο Surrey της Μ. Βρετανίας (2002) και απέκτησε 2 μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στην κλινική διατροφή (ΜSc) από το πανεπιστήμιο του Surrey με άριστα (2003) και ΜΒΑ (2011) από το πανεπιστήμιο του Leicester. Επιπλέον, έχει σπουδάσει Life Coaching (Dip in Coach. Βlackford Centre for Coaching) και χρησιμοποιεί επιτυχώς τεχνικές αυτοβελτίωσης στις συνεδρίες διατροφής. Ο συνδυασμός γνώσεων coaching και κλινικής διατροφής βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα ως προς την ρύθμιση του βάρους διότι βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογική προσέγγιση του ατόμου. Η κ. Γιαννιτσοπούλου αρθρογραφεί συστηματικά από το 2005 σε περιοδικά υγείας (Prevention, Shape, The Βοdy, Elle) και εφημερίδες, ενώ ασχολείται εντατικά με την απώλεια βάρους, την κλινική διατροφή, τις διατροφικές διαταραχές και τη διατροφή στα στάδια ζωής. Παράλληλα στην παρούσα φάση γράφει το πρώτο της βιβλίο διατροφής. e-mail: info@somaygies.gr twitter https://twitter.com/soma_ygies facebook https://www.facebook.com/kalliagianni/?ref=bookmarks

0 comments on "Υγιεινές διατροφικές συνήθειες για τα παιδιά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων"

Leave a Comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Παρακαλώ συμπληρώστε το παρακάτω πεδίο.