Σύκα: Οφέλη και Διατροφική αξία

figs-1

Τα σύκα είναι ο καρπός ενός δέντρου που ανήκει στην οικογένεια των μουριών.
Τα σύκα έχουν μια μοναδική, γλυκιά γεύση, μαλακή υφή και είναι γεμάτα με ελαφρώς τραγανά,
βρώσιμα σπόρια. Τα φρέσκα σύκα είναι ευαίσθητα και φθαρτά, έτσι συχνά αποξηραίνονται
ώστε να διατηρηθούν. Mε αυτόν τον τρόπο παράγεται ένα γλυκό και θρεπτικό αποξηραμένο φρούτο που μπορείτε να απολαύσετε όλο το χρόνο.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σύκων, οι οποίες ποικίλλουν ευρέως σε χρώμα και υφή.
Το μοναδικό τους κοινό χαρακτηριστικό, είναι ένα μικρό άνοιγμα που μοιάζει με μπουμπούκι και ονομάζεται οστεολή στην κορυφή, που βοηθά τα φρούτα να αναπτυχθούν. Η φυσική τους γλυκύτητα τα καθιστά ικανά προς χρήση ως γλυκαντικά.
Διατροφική αξία
Τα σύκα είναι υψηλά σε φυσικά σάκχαρα, μέταλλα και διαλυτές ίνες. Επίσης, είναι πλούσια
σε μεταλλικά στοιχεία, όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό και αποτελούν
καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών Α και Κ που συμβάλλουν στην υγεία και την ευεξία.
100γρ. ξηρών σύκων περιέχουν περίπου:
209 θερμίδες
3,3 γρ. πρωτεΐνη
1,5 γρ. λίπος
48,6 γρ. υδατάνθρακες
9,2 γρ. ίνες
100γρ. φρέσκων σύκων περιέχουν περίπου:
43 θερμίδες
1.3 γρ. πρωτεΐνη
0.3 γρ. λίπος
9.5 γρ. υδατάνθρακες
2 γρ. ίνες
Οφέλη
Τα σύκα συχνά δρουν ως φυσικό καθαρτικό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ίνες.
Πολλοί από εμάς καταναλώνουν πολύ νάτριο (αλάτι), το οποίο βρίσκεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Η υψηλή πρόσληψη νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια του καλίου και αυτή η ανισορροπία μεταξύ των δύο μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση). Μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά -συμπεριλαμβανομένων των φρέσκων σύκων, αυξάνει φυσικά το κάλιο και συνεπώς βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.Τα σύκα μπορεί να είναι ένα χρήσιμο φαγητό για να συμπεριλάβουν στη διατροφή τους όσοι παρακολουθούν το βάρος τους, καθώς περιέχουν υψηλά ποσοστά διαιτητικών ινών.Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες παρέχουν αίσθηση πληρότητας και μπορούν να μειώσουν την πείνα. Τα σύκα περιέχουν επίσης πρεβιοτικά, τα οποία βοηθούν στην υποστήριξη των προϋπαρχόντων καλών βακτηριδίων στο έντερο, βελτιώνοντας την πεπτική ευεξία.Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, το οποίο εμπλέκεται στην οστική πυκνότητα. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο μπορεί να εξουδετερώνει την απέκκριση ασβεστίου από τα ούρα που προκαλείται από δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα. Αυτό με τη σειρά του βοηθά στη διατήρηση του ασβεστίου στα οστά και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Πώς να τα επιλέξετε
Η εποχή για τα φρέσκα σύκα είναι μεταξύ του καλοκαιριού και του φθινοπώρου.
Τα σύκα είναι ευαίσθητα και συνήθως τρώγονται καλύτερα εντός μιας έως δύο ημερών από την
αγορά. Όταν επιλέγετε σύκα, επιλέξτε αυτά που είναι παχουλά και τρυφερά, έχουν πλούσιο, βαθύ χρώμα και είναι απαλλαγμένα από μώλωπες.
Τα ώριμα σύκα έχουν ένα γλυκό άρωμα. Καλό θα ήταν να μην πλυθούν πριν την στιγμή της κατανάλωσης τους και διατηρούνται στο ψυγείο για περίπου δύο ημέρες.
Αν τα σύκα δεν είναι ακόμη ώριμα, κρατήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου προκειμένου να ωριμάσουν.
Τα αποξηραμένα σύκα θα παραμείνουν για πολύ περισσότερο χρόνο ανθεκτικά. Κατά την αγορά τους, βεβαιωθείτε ότι είναι απαλλαγμένα από μούχλα και είναι μαλακά.
Τα αποξηραμένα σύκα μπορούν να διατηρηθούν σε δροσερό, σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο.
Τέλος, να τονίσουμε ότι τα σύκα περιέχουν υψηλά επίπεδα οξαλικών.
Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων είναι πιθανό να έχει καθαρτικό αποτέλεσμα και επομένως θα πρέπει να τα απολαμβάνετε με μέτρο.
Από την Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου, κλινική διαιτολόγο- διατροφολόγο, MSc, MBA, SRD
Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο ‘Σώμα Υγιές’
www.somaygies.gr
e-mail: info@somaygies.gr
https://twitter.com/soma_ygies
https://www.facebook.com/kalliagianni/?ref=bookmarks

Category: 

About the Author

Kallia Giannitsopoulou's picture

Η Γιαννιτσοπούλου Κάλλια είναι κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος ασκώντας καθημερινά αυτή την ιδιότητα από το 2003. Έχει ασχοληθεί με την έρευνα στο κομμάτι τις κλινικής διατροφής (Ιmperial College of Science and Technology) με τις διατροφικές διαταραχές στο Κέντρο Ημέρας Ανάσα ως διαιτολόγος υπεύθυνη για τη διατροφή διαβητικών ασθενών (σε Ενδοκρινολογικό Ιατρείο στο Μαρούσι). Το 2005 κάνει το πρώτο της ανεξάρτητο επαγγελματικό βήμα ιδρύοντας το Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο "Σώμα Υγιές" (www.somaygies.gr), στο οποίο μέχρι και σήμερα βοηθάει ανθρώπους να αποκτήσουν μια καλύτερη σχέση με την τροφή και το βάρος τους. Αποφοίτησε με άριστα από το πανεπιστήμιο Surrey της Μ. Βρετανίας (2002) και απέκτησε 2 μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στην κλινική διατροφή (ΜSc) από το πανεπιστήμιο του Surrey με άριστα (2003) και ΜΒΑ (2011) από το πανεπιστήμιο του Leicester. Επιπλέον, έχει σπουδάσει Life Coaching (Dip in Coach. Βlackford Centre for Coaching) και χρησιμοποιεί επιτυχώς τεχνικές αυτοβελτίωσης στις συνεδρίες διατροφής. Ο συνδυασμός γνώσεων coaching και κλινικής διατροφής βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα ως προς την ρύθμιση του βάρους διότι βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογική προσέγγιση του ατόμου. Η κ. Γιαννιτσοπούλου αρθρογραφεί συστηματικά από το 2005 σε περιοδικά υγείας (Prevention, Shape, The Βοdy, Elle) και εφημερίδες, ενώ ασχολείται εντατικά με την απώλεια βάρους, την κλινική διατροφή, τις διατροφικές διαταραχές και τη διατροφή στα στάδια ζωής. Παράλληλα στην παρούσα φάση γράφει το πρώτο της βιβλίο διατροφής. e-mail: info@somaygies.gr twitter https://twitter.com/soma_ygies facebook https://www.facebook.com/kalliagianni/?ref=bookmarks

0 comments on "Σύκα: Οφέλη και Διατροφική αξία"

Leave a Comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Παρακαλώ συμπληρώστε το παρακάτω πεδίο.