5 τροφές που βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού

detox-1

Η αποτοξίνωση εξ ορισμού είναι η φυσιολογική απομάκρυνση τοξικών ουσιών από το σώμα μας.

Τα λεμφικό και το κυκλοφορικό σύστημα αποτοξινώνουν τα μεμονωμένα κύτταρα, ενώ η αποτοξίνωση σε ευρύτερη κλίμακα πραγματοποιείται κυρίως από το ήπαρ, τα νεφρά και το έντερο. Άλλα όργανα όπως οι πνεύμονες και το δέρμα παίζουν επίσης ρόλο στην αποβολή των τοξινών από το σώμα μας.
Όλοι οι άνθρωποι είμαστε εκτεθειμένοι σε πολλές περιβαλλοντικές τοξίνες σε καθημερινή βάση από τον αέρα που αναπνέουμε, τα τρόφιμα που τρώμε και το νερό που πίνουμε.
Για να επιτευχθεί η βέλτιστη υγεία, είναι καλύτερο να περιορίσουμε την έκθεσή μας σε τοξίνες και να καταναλώνουμε τα κατάλληλα τρόφιμα προκειμένου να ενισχύσουμε τις οδούς αποτοξίνωσης του σώματός μας.
Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι αυτά τα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη της αποτοξίνωσης του ήπατος μεταβάλλοντας τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων που εμπλέκονται στην απενεργοποίηση και την εκκάθαρση τοξικών ουσιών από το σώμα σας.
detox-2
1. Φυλλώδη Λαχανικά
Τα φυλλώδη λαχανικά, είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να υποστηρίξουμε τη φυσική αποτοξίνωση του σώματός μας, οπότε καλό είναι να τα καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση.
Το σπανάκι και η ρόκα αποτελούν σημαντικά λαχανικά για την αποτοξίνωση του οργανισμού.
Τα λαχανικά είναι γεμάτα με μέταλλα, όπως σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο και βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών Β καθώς και βιταμινών Κ, Γ και Ε.
Πολλές από αυτές τις θρεπτικές ουσίες εμπλέκονται στη διαδικασία αποτοξίνωσης. Είναι γεμάτες από φυτικές ίνες.
Περιέχουν πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά όπως το βήτα-καροτένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Περιέχουν επίσης χλωροφύλλη, η οποία τους δίνει το πράσινο χρώμα στα φύλλα τους.
Η χλωροφύλλη είναι υπεύθυνη για την αποτοξίνωση βαρέων μετάλλων και τοξινών από το σώμα μας.
Καλό είναι να καταναλώνουμε 2-3 μερίδες πράσινων λαχανικών την εβδομάδα.
2. Τεύτλα
Οι πολύχρωμες χρωστικές στα τεύτλα, μπορεί να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση του ήπατος και να χρησιμεύσουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά.
Τα τεύτλα είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως το φυλλικό οξ, η πηκτίνη, ο σίδηρος, οι βηταλίνες, η βητακυανίνη και η βετανίνη.
Περιέχουν επίσης πηκτίνη που αποτελεί φυσικό καθαριστικό αίματος.
3. Τζίντζερ
Το τζίντζερ είναι ένα ανθοφόρο φυτό που σχετίζεται στενά με τον κουρκουμά.
Η ρίζα του φυτού έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας και αντιοξειδωτικό.
Το τζίντζερ είναι σίγουρα ένας βασικός υποψήφιος στον κόσμο της αποτοξίνωσης.
Θα διαπιστώσετε ότι είναι ένα συνηθισμένο συστατικό στην αποτοξίνωση και τις συνταγές καθαρισμού και τα συμπληρώματα διατροφής!
Το τζίντζερ διεγείρει την πέψη, την κυκλοφορία και την εφίδρωση, τα οποία αποτελούν τις τρεις κύριες οδούς της φυσικής αποτοξίνωσης του σώματός μας!
Αυτό οδηγεί το σώμα στη συσσώρευση αποβλήτων και τοξινών. Η κατανάλωση τζίντζερ παρέχει αντιφλεγμονώδη και αντισπασμωδική δράση και βοηθά στη διατήρηση των πεπτικών ενζύμων. Κατά συνέπεια ανακουφίζει από τα πεπτικά προβλήματα, όπως η δυσπεψία.
4. Μήλα
Ένα μήλο την ημέρα μπορεί πραγματικά να κρατήσει τον γιατρό μακριά! Τα μήλα παρέχουν εκπληκτική υποστήριξη αποτοξίνωσης για το συκώτι μας.
Η πηκτίνη και το μηλικό οξύ στα μήλα, απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα!
Οι διαλυτές ίνες στην πηκτίνη βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης και των τοξινών από το αίμα, ενώ το μηλικό οξύ είναι ένα καθαριστικό θρεπτικό συστατικό που αφαιρεί καρκινογόνα και τοξίνες από το αίμα. Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τουλάχιστον 5 μήλα την εβδομάδα.
5. Λεμόνι
Το κιτρικό οξύ στο λεμόνι, βοηθά στην τόνωση της παραγωγής στομάχου-οξέος, που βελτιώνει την πεπτική λειτουργία και την σωστή εξάλειψη των τοξινών.
Επιπλέον, η βιταμίνη C, που βρίσκεται στις λεμονιές είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, ειδικά επειδή ενεργοποιεί την υπεροξειδάση ασκορβικού οξέος, ένα αντιοξειδωτικό ένζυμο.
Τα λεμόνια είναι ιδιαίτερα ευπροσάρμοστα σε συνταγές, γεγονός που καθιστά εύκολο να τα προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή.
Αποτοξινώστε τον οργανισμό σας καταναλώνοντας τις τροφές που αναφέρονται στο άρθρο και έτσι θα επιτύχετε καλύτερα επίπεδα υγείας και ευεξίας!
Από την Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου, κλινική διαιτολόγο- διατροφολόγο, MSc, MBA, SRD
Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο ‘Σώμα Υγιές’
www.somaygies.gr
e-mail: info@somaygies.gr
https://twitter.com/soma_ygies
https://www.facebook.com/kalliagianni/?ref=bookmarks
photos:.simplyum.com, icingonthesteak.com,rubyfresh.com

Category: 

About the Author

Kallia Giannitsopoulou's picture

Η Γιαννιτσοπούλου Κάλλια είναι κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος ασκώντας καθημερινά αυτή την ιδιότητα από το 2003. Έχει ασχοληθεί με την έρευνα στο κομμάτι τις κλινικής διατροφής (Ιmperial College of Science and Technology) με τις διατροφικές διαταραχές στο Κέντρο Ημέρας Ανάσα ως διαιτολόγος υπεύθυνη για τη διατροφή διαβητικών ασθενών (σε Ενδοκρινολογικό Ιατρείο στο Μαρούσι). Το 2005 κάνει το πρώτο της ανεξάρτητο επαγγελματικό βήμα ιδρύοντας το Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο "Σώμα Υγιές" (www.somaygies.gr), στο οποίο μέχρι και σήμερα βοηθάει ανθρώπους να αποκτήσουν μια καλύτερη σχέση με την τροφή και το βάρος τους. Αποφοίτησε με άριστα από το πανεπιστήμιο Surrey της Μ. Βρετανίας (2002) και απέκτησε 2 μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στην κλινική διατροφή (ΜSc) από το πανεπιστήμιο του Surrey με άριστα (2003) και ΜΒΑ (2011) από το πανεπιστήμιο του Leicester. Επιπλέον, έχει σπουδάσει Life Coaching (Dip in Coach. Βlackford Centre for Coaching) και χρησιμοποιεί επιτυχώς τεχνικές αυτοβελτίωσης στις συνεδρίες διατροφής. Ο συνδυασμός γνώσεων coaching και κλινικής διατροφής βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα ως προς την ρύθμιση του βάρους διότι βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογική προσέγγιση του ατόμου. Η κ. Γιαννιτσοπούλου αρθρογραφεί συστηματικά από το 2005 σε περιοδικά υγείας (Prevention, Shape, The Βοdy, Elle) και εφημερίδες, ενώ ασχολείται εντατικά με την απώλεια βάρους, την κλινική διατροφή, τις διατροφικές διαταραχές και τη διατροφή στα στάδια ζωής. Παράλληλα στην παρούσα φάση γράφει το πρώτο της βιβλίο διατροφής. Αν θέλετε να τη συναντήσετε μπορείτε να τη βρείτε στο Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο ‘Σώμα Υγιές’, Κωνσταντινουπόλεως 22 και Γρηγ. Λαμπράκη 315 στη Νίκαια- Πειραιά. Τηλ 2104933334 e-mail: info@somaygies.gr twitter https://twitter.com/soma_ygies facebook https://www.facebook.com/kalliagianni/?ref=bookmarks

0 comments on "5 τροφές που βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού"

Leave a Comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Παρακαλώ συμπληρώστε το παρακάτω πεδίο.