Ξεπέρασε το αίσθημα της ζήλιας

jealousy-1

Είναι ένα συναίσθημα για το οποίο όσο και να έχεις αρνηθεί πως το έχεις νοιώσει, τόσο περισσότερο η ίδια η ζωή σε διαψεύδει.

Η ζήλια δεν είναι ένα συγκεκριμένο συναίσθημα, όπως πιστεύεται, αλλά ένα κράμα συναισθημάτων, όπως ο φθόνος και η απογοήτευση.
Η ζήλια ενεργοποιείται μέσα όταν αισθανόμαστε πως είμαστε κατώτεροι σε ικανότητες, πλούτη, υγεία ή οτιδήποτε άλλο συγκριτικά με έναν άλλο άνθρωπο.
Η ζήλια είναι ένα συναίσθημα διαβρωτικό, το οποίο εμφανίζεται σε όλες μας τις σχέσεις: τις φιλικές, τις οικογενειακές, τις συναισθηματικές, τις επαγγελματικές.
Η ζήλια είναι ένα συναίσθημα το οποίο είναι στο χέρι μας για το αν θα αξιοποιηθεί με σωστό και εποικοδομητικό τρόπο. Ας δούμε τα βασικά βήματα με τα οποία μπορούμε να δράσουμε, όταν αισθανθούμε τη ζήλια να μας "χτυπάει" την πόρτα.
• Αναγνωρίζω το αίσθημα της ζήλιας: Δεν υπάρχει άνθρωπος που δε ζηλεύει, όσο και αν κάποιος ισχυρίζεται το αντίθετο.
Ακόμα και αν κάποιος εκείνη τη στιγμή δεν το αντιλαμβάνεται, υποσυνείδητα κάποιες φορές στη ζωή του θα έχει αισθανθεί τη ζήλια για κάποιο άλλο πρόσωπο.
Για αυτό και είναι σημαντικό να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να αποδεχθούμε το συναίσθημα της ζήλιας όταν το βιώνουμε.
• Αναλύω το συναίσθημά μου και βρίσκω τρόπους ώστε να το καταπολεμήσω: Είναι σημαντικό να ρωτήσω τον εαυτό μου: "γιατί ζηλεύω;".
Δε φταίει ο άλλος αν έχει πετύχει περισσότερα από εμένα, δεν ευθύνεται ο εξωτερικός παράγοντας αν εγώ μέσα μου αισθάνομαι άσχημα.
Αυτό μπορεί να μου δώσει το έναυσμα στο να καλλιεργήσω τον εαυτό μου και να του δώσω μία ευκαιρία να προοδεύσει και να γίνει καλύτερος.
• Βάζω τα προσωπικά μου όρια: Αν είμαι ένας άνθρωπος που βιώνω συχνά εκρήξεις ζηλοτυπίας (για παράδειγμα από το σύντροφό μου), τότε οφείλω να προστατεύσω τον εαυτό μου και τα όριά μου από τις διαρκείς εκρήξεις του άλλους.
Η ζήλια δεν είναι ένα συναίσθημα που αφορά την αγάπη, όπως πολλοί τείνουν να πιστεύουν.
Στη ζήλια το κέντρο είναι ο άνθρωπος και η ανασφάλειά του την οποία προβάλλει σε ένα άλλο πρόσωπο.
Άξιο αναφοράς είναι πως στις συντροφικές σχέσεις, έχει διαπιστωθεί πως τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει κάποιο απτό στοιχείο που να εξηγεί την έκρηξη της ζήλιας.
Από την άλλη, είναι σημαντικό και εμείς οι ίδιοι να μη δίνουμε αφορμές στον άλλο για να ζηλεύει ή να αισθάνεται άσχημα.
• Εκλογικεύω τη ζήλια που οφείλεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Είναι γεγονός πως η σύγχρονη τεχνολογία μας δημιουργεί αισθήματα ζήλιας, διότι παρατηρούμε και αντλούμε συνεχώς πληροφορίες για τη ζωή των άλλων.
Φυσικά, παραλείπουμε πολλές φορές να σκεφτούμε πως ο καθένας από εμάς επιθυμεί να προβάλλει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού του στο προφίλ του, δίχως να αναφέρει τα αρνητικά του. Δε χρειάζεται να πιστεύω απόλυτα αυτά που βλέπω; τα περισσότερα είναι ψεύτικα.
Η ζήλια πάντοτε φανερώνει το πόσο χαμηλή αυτοεκτίμηση έχουμε και την ανασφάλεια η οποία μας διακατέχει.
Είναι σημαντικό να στρέψουμε την προσοχή στον εαυτό μας και στις δικές μας ικανότητες, όπως και σε αυτά τα οποία μπορεί να πετύχουμε στο μέλλον μας –και είναι στο χέρι μας να τα πετύχουμε.
Μαρία Σκαμπαρδώνη

About the Author

editor's picture

beautynote.gr
Αν θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα,
ακολουθήστε μας στο twitter
ή κάντε like στο facebook

0 comments on "Ξεπέρασε το αίσθημα της ζήλιας"

Leave a Comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Παρακαλώ συμπληρώστε το παρακάτω πεδίο.