Fractional resurfacing

Fractional resurfacing: η καινοτομία των σύγχρονων laser αισθητικής

Το fractional resurfacing είναι η πιο μοντέρνα και από τις πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες που έχει να επιδείξει η αισθητική ιατρική σήμερα. Είναι μια θεραπεία που βασίζεται στο CO2 laser, ένα μηχάνημα δοκιμασμένο εδώ και τρεις δεκαετίες στην ιατρική, το οποίο συνδυάζει τα αποτελέσματα και τα πλεονεκτήματα τόσο των επεμβατικών όσο και των μη επεμβατικών laser.
Το fractional resurfacing κάνει επιλεκτική σάρωση όλης της επιφάνειας που θέλουμε να βελτιώσουμε και στοχεύει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, εκεί όπου παράγεται το κολλαγόνο και η ελαστίνη που διατηρούν την επιδερμίδα σφριγηλή και νεανική. Προκαλεί αναδόμηση του κολλαγόνου και αποτελεί ταυτόχρονα ένα πολύ ισχυρό ερέθισμα για ανανέωση του δέρματος χωρίς όμως να καταστρέφει και να «ξεφλουδίζει» την επιδερμίδα (όπως π.χ. γίνεται με τα ισχυρά peeling ή το παραδοσιακό laser resurfacing). Αυτό σημαίνει πως το fractional resurfacing δεν απαιτεί θυσίες από τον προσωπικό χρόνο και τις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς (π.χ. απουσία από το χώρο εργασίας κλπ).

Το fractional resurfacing είναι μια θεραπεία κατάλληλη για την αντιμετώπιση των λεπτών γραμμών, των λεπτών ρυτίδων, της τραχύτητας του δέρματος, των ανοικτών πόρων, των ουλών της ακμής, των βλαβών που προκαλεί ο ήλιος και των δυσχρωμιών (π.χ. πανάδες, φακίδες, μέλασμα), αλλά και για κάθε άνθρωπο που επιθυμεί μία ουσιώδη ανανέωση του δέρματός του.
Σε αντίθεση με τις παλιές θεραπείες, το fractional resurfacing μπορεί να εφαρμοσθεί εκτός από το πρόσωπο και σε όλο το υπόλοιπο σώμα, όπως το λαιμό, το ντεκολτέ, τα χέρια κλπ.
Η κλινική εμπειρία μας έχει δείξει πως χρειάζονται συνήθως 3 με 4 θεραπείες με διάστημα 3 ως 4 εβδομάδων μεταξύ τους για τους περισσότερους ασθενείς. Μπορεί βέβαια για δυσκολότερα προβλήματα (π.χ. ουλές ακμής) να χρειαστούν περισσότερες θεραπείες. Αυτό είναι κάτι που αποφασίζεται από κοινού με τον ασθενή και αφού πρώτα το πρόβλημα εκτιμηθεί από τον ιατρό.
Πριν τη θεραπεία εφαρμόζεται μια ειδική αναισθητική κρέμα σε όλη την περιοχή που θα γίνει το fractional resurfacing, η οποία πρέπει να μείνει για περίπου μία ώρα. Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν πως το fractional resurfacing είναι λιγότερο ενοχλητικό και από την αποτρίχωση με laser. Αισθάνεται κανείς κάποια ήπια τσιμπηματάκια. Ουσιαστικά δεν έχει παρουσιασθεί κανένας ασθενής που να μην ολοκλήρωσε τη θεραπεία του επειδή το fractional resurfacing του ήταν μη ανεκτό ή πονούσε.
Μετά τη θεραπεία νοιώθει κανείς όπως όταν έχει «αρπάξει» από τον ήλιο: το δέρμα έχει μια ερυθρότητα, η οποία υποχωρεί μέσα σε 48 ώρες το πολύ, αλλά εύκολα καλύπτεται με μακιγιάζ.
Μια τυπική θεραπεία fractional resurfacing στο πρόσωπο διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Μετά τη θεραπεία ο/η ασθενής πρέπει να φροντίσει για δύο πράγματα: πολύ ενυδατική κρέμα και αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο. Η χρήση αντηλιακού είναι επιβεβλημένη.

Τα αποτελέσματα των θεραπειών εμφανίζονται σταδιακά. Όσο περνά ο καιρός όλο και περισσότερο κολλαγόνο παράγεται στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και το αποτέλεσμα φαίνεται όλο και καλύτερο. Το δέρμα γίνεται πιο λείο, πιο μαλακό, οι ανομοιομορφίες της επιδερμίδας και οι δυσχρωμίες εξομαλύνονται. Το δέρμα δείχνει πιο νεανικό και λαμπερό. Δεν μπορεί βέβαια κάποιος να περιμένει να κάνει τη θεραπεία σήμερα και αύριο να δείχνει 20 χρόνια νεότερος. Τα αποτελέσματα είναι μακροχρόνια, αλλά δεν διαρκούν και για πάντα. Χρειάζεται συνήθως συντήρηση κάθε χρόνο, αλλά σαφώς με μικρότερο αριθμό ραντεβού (1 με 2).

Το fractional resurfacing μπορεί να εφαρμοσθεί προληπτικά και σε νεαρότερης ηλικίας ασθενείς ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση των σημαδιών του ήλιου και της γήρανσης και να συντηρείται το δέρμα σε μια νεανική κατάσταση.
Το fractional resurfacing είναι μια από τις ελάχιστες μη επεμβατικές θεραπείες που πραγματικά έχει μια συσφικτική δράση στο δέρμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί ποτέ να αντικαταστήσει ή να φτάσει τα αποτελέσματα ενός face lift ή μιας βλεφαροπλαστικής.
Το fractional resurfacing συνδυάζεται άνετα με πάρα πολλές άλλες αισθητικές θεραπείες: botox, ενέσιμο υαλουρονικό οξύ, μεσοθεραπεία, μικροδερμοαπόξεση, laser αποτρίχωσης, laser για ευρυαγγείες κλπ. Η καταλληλότερη χρονική περίοδος για τις θεραπείες είναι όταν η ηλιοφάνεια είναι σε χαμηλά επίπεδα όπως αυτήν την εποχή.
Η κεντρική ιδέα του fractional resurfacing είναι πως πρόκειται για μια θεραπεία που φέρνει ουσιαστική διαφορά και ανανέωση στο δέρμα χωρίς την ταλαιπωρία των επεμβατικών διαδικασιών. Είναι, θα έλεγε κανείς, ένα σύγχρονο θαύμα της επιστήμης.

Δείτε το γιατρό να μιλά για το fractional laser:

About the Author

Spyros Vlachos's picture

Ο Σπύρος Βλάχος είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1996. Έχει λάβει το Διδακτορικό του δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκπαιδεύτηκε στην Πλαστική Χειρουργική τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Νότιο Αφρική.

0 comments on "Fractional resurfacing"

Leave a Comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Παρακαλώ συμπληρώστε το παρακάτω πεδίο.