Διατροφική αξία αυγού

nutritional-value-of-egg-1

Οι άνθρωποι τρώνε αυγά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αυγών όπως πάπιας, χήνας και ορτυκιού, αλλά η πιο κοινή και ευρέως γνωστή επιλογή είναι αυτή του κοτόπουλου.

Σε πολλά μέρη του κόσμου, τα αυγά αποτελούν ένα εύκολα διαθέσιμο και φθηνό φαγητό. Τόσο το ασπράδι όσο και ο κρόκος ενός αυγού, περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα μέρη μιας υγιεινής διατροφής. Στο παρελθόν, υπήρχε κάποια διαμάχη σχετικά με το εάν τα αυγά είναι υγιή ή όχι, ειδικά όσον αφορά τη χοληστερόλη. Ωστόσο, η κατανάλωση με μέτρο είναι υγιή, καθώς μπορούν να είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών και άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών.

Θρεπτική αξία
Τα αυγά είναι ένα τρόφιμο γεμάτο θρεπτικά συστατικά και με λίγες θερμίδες!
Ένα αυγό των 50 γραμμαρίων περιέχει:
• 77 θερμίδες
• 0,6 γρ. υδατάνθρακες
• 5,3 γρ. λίπος
• 212 mg χοληστερόλη
• 6,3 γρ. πρωτεΐνες
Ακόμη, προσφέρουν ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης D, ψευδάργυρου, ασβεστίου και όλες τις βιταμίνες Β.
Είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2) και βιταμίνης Β12.
Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά των αυγών βρίσκονται αποκλειστικά στον κρόκο, ενώ το ασπράδι περιέχει κυρίως πρωτεΐνες.

Οφέλη για την υγεία
Τα αυγά μπορούν να προσφέρουν ορισμένα οφέλη για την υγεία. Παρακάτω θα δούμε μερικά από αυτά:
1.Ισχυροί μύες: Η πρωτεΐνη στα αυγά βοηθά στη διατήρηση και επιδιόρθωση των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των μυών.
2.Υγεία του εγκεφάλου: Τα αυγά περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα
για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα.
3.Παραγωγή ενέργειας: Τα αυγά περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να παράγει ενέργεια.
4.Υγιές ανοσοποιητικό σύστημα: Η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β-12 και το σελήνιο στα αυγά είναι το κλειδί
για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος υγιές.
5.Χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων: Η χολίνη στα αυγά παίζει σημαντικό ρόλο στη διάσπαση
του αμινοξέος ομοκυστεΐνης, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην καρδιακή νόσο.
6.Υγιής εγκυμοσύνη: Τα αυγά περιέχουν φολικό οξύ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη συγγενών αναπηριών.
7.Υγεία των ματιών: Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη στα αυγά βοηθούν στην πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, η κύρια αιτία της τυφλότητας που σχετίζεται με την ηλικία. Άλλες βιταμίνες στα αυγά προάγουν επίσης την καλή όραση.
8.Απώλεια βάρους και συντήρηση: Η πρωτεΐνη στα αυγά μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται γεμάτοι για μεγαλύτερο διάστημα. Αυτό μπορεί να μειώσει την επιθυμία για σνακ και να μειώσει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων ενός ατόμου.
9.Υγεία του δέρματος: Ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα στα αυγά βοηθούν στην προώθηση του υγιούς δέρματος και στην πρόληψη της διάσπασης των ιστών του σώματος.
Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα βοηθά επίσης ένα άτομο να φαίνεται και να αισθάνεται καλά.

Για να βιώσει κάποιος τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση αυγών, πρέπει να τα καταναλώνει ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Ένα υγιές άτομο δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 1-2 αυγά ημερησίως.

Βραστό ή τηγανητό αυγό;
Τα βραστά αυγά είναι αυτά που βράζουμε μέσα σε νερό μέχρι να σφίξει ο κρόκος χωρίς προσθήκη βουτύρου ή λαδιού. Από την άλλη τα τηγανητά αυγά απαιτούν συμπληρωματικό βούτυρο ή λάδι που συμβάλλουν σε επιπλέον θερμίδες και λίπος. Για παράδειγμα, είδαμε ότι ένα αυγό δίνει 77 θερμίδες και 5,3 γρ. λίπους, ενώ στην τηγανητή του μορφή αποδίδει 90 θερμίδες και7 γρ. λίπους. Παρόλα αυτά και οι δύο εκδοχές διατηρούν παρόμοιο θρεπτικό προφίλ.
Συνιστάται όμως να αποφεύγεται η μεγάλη κατανάλωση των τηγανητών αυγών και να προτιμάμε τα βραστά ή την ομελέτα.
Προσοχή!
Σύμφωνα με έρευνες, 1 στα 20.000 αυγά μπορεί να είναι μολυσμένο με σαλμονέλα, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει ακραία εντερική δυσφορία.
Για να το αποφύγουμε αυτό, θα πρέπει να τα αποθηκεύουμε και να τα συντηρούμε σωστά στο ψυγείο,
να τα μαγειρεύουμε καλά και να τα καταναλώνουμε αμέσως μετά το μαγείρεμα.
Επίσης, χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι τα βακτήρια της σαλμονέλας πολλαπλασιάζονται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου, για αυτό πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι τα αυγά που αγοράζουμε καταψύχονται σωστά στο κατάστημα.

Τα αυγά επομένως, είναι μια τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά.
Αποτελούν μία πολύ εύκολη και γρήγορη επιλογή, ιδανική για όσους ακολουθούν πρόγραμμα απώλειας βάρους και μπορείτε να τα εντάξετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα άφοβα!

Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
MSc, MBA, SRD
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
www.somaygies.gr.

Category: 

About the Author

Kallia Giannitsopoulou's picture

Η Γιαννιτσοπούλου Κάλλια είναι κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος ασκώντας καθημερινά αυτή την ιδιότητα από το 2003. Έχει ασχοληθεί με την έρευνα στο κομμάτι τις κλινικής διατροφής (Ιmperial College of Science and Technology) με τις διατροφικές διαταραχές στο Κέντρο Ημέρας Ανάσα ως διαιτολόγος υπεύθυνη για τη διατροφή διαβητικών ασθενών (σε Ενδοκρινολογικό Ιατρείο στο Μαρούσι). Το 2005 κάνει το πρώτο της ανεξάρτητο επαγγελματικό βήμα ιδρύοντας το Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο "Σώμα Υγιές" (www.somaygies.gr), στο οποίο μέχρι και σήμερα βοηθάει ανθρώπους να αποκτήσουν μια καλύτερη σχέση με την τροφή και το βάρος τους. Αποφοίτησε με άριστα από το πανεπιστήμιο Surrey της Μ. Βρετανίας (2002) και απέκτησε 2 μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στην κλινική διατροφή (ΜSc) από το πανεπιστήμιο του Surrey με άριστα (2003) και ΜΒΑ (2011) από το πανεπιστήμιο του Leicester. Επιπλέον, έχει σπουδάσει Life Coaching (Dip in Coach. Βlackford Centre for Coaching) και χρησιμοποιεί επιτυχώς τεχνικές αυτοβελτίωσης στις συνεδρίες διατροφής. Ο συνδυασμός γνώσεων coaching και κλινικής διατροφής βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα ως προς την ρύθμιση του βάρους διότι βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογική προσέγγιση του ατόμου. Η κ. Γιαννιτσοπούλου αρθρογραφεί συστηματικά από το 2005 σε περιοδικά υγείας (Prevention, Shape, The Βοdy, Elle) και εφημερίδες, ενώ ασχολείται εντατικά με την απώλεια βάρους, την κλινική διατροφή, τις διατροφικές διαταραχές και τη διατροφή στα στάδια ζωής. Παράλληλα στην παρούσα φάση γράφει το πρώτο της βιβλίο διατροφής. e-mail: info@somaygies.gr twitter https://twitter.com/soma_ygies facebook https://www.facebook.com/kalliagianni/?ref=bookmarks

0 comments on "Διατροφική αξία αυγού"

Leave a Comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Παρακαλώ συμπληρώστε το παρακάτω πεδίο.