Γιατί είναι καλό να τρώμε Goji Berries

Goji Berries-1

Το γλυκό αλλά ξινό μούρο goji είναι πολύ γνωστό ως σούπερ-φρούτο. Τα μούρα
Goji είναι μικροσκοπικά κόκκινα φρούτα γεμάτα με αντιοξειδωτικά και ισχυρές
φαρμακευτικές ιδιότητες. Δεν είναι μόνο υπέροχα για την προσθήκη ενός ποπ
χρώματος στο πιάτο μας, αλλά και νόστιμα και γευστικά.
Αυτά τα μούρα πωλούνται συχνά σε σκόνη ή αποξηραμένα. Επιπλέον, προστίθενται
σε πολλά συμπληρώματα και μίγματα χυμού. Τα μούρα Goji χρησιμοποιούνται
παραδοσιακά σε κινεζικές σούπες και τσάγια. Το Goji (ονομάζεται επίσης φρούτα
Lycium ή Lycium barbarum), βρίσκεται στη βορειοδυτική περιοχή της Κίνας και στη
Μεσόγειο. Κάθε μικρό μούρο έχει μήκος 1-2 εκατοστά και έντονο πορτοκαλί, αν και
υπάρχουν και μαύρα μούρα goji.
Τα μούρα goji είναι αλήθεια ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία τα οποία θα
δούμε παρακάτω μαζί.
Πώς τα μούρα goji μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας
Τα μούρα Goji είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά κατά της γήρανσης
Το Goji είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ενώσεις που βοηθούν στην εξουδετέρωση
των ελεύθερων ριζών, τα οποία είναι επιβλαβή μόρια που μπορούν να
προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα.
Τα μούρα Goji μπορεί να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε την όραση μας.
Τα μούρα Goji περιέχουν ζεαξανθίνη, η οποία είναι βιοδραστική γνωστή ως
καροτενοειδής και βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση.
Τα μούρα Goji μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα
Σε μια μικρή δοκιμή, τα άτομα με διαβήτη που έλαβαν ένα συμπλήρωμα φτιαγμένο
από συγκεκριμένο υδατάνθρακα μούρων goji δύο φορές την ημέρα για τρεις μήνες
είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου,
σύμφωνα με μια μελέτη στην Ιατρική Χημεία το 2015.
Τα μούρα Goji μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες
Το Goji χρησιμοποιείται μερικές φορές στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για την
προστασία κατά του καρκίνου και η έρευνα για τα κύτταρα δείχνει πολλά
υποσχόμενη δραστηριότητα κατά του καρκίνου.
Διατροφική αξία
Πέντε κουταλιές της σούπας αποξηραμένα μούρα goji
Θερμίδες: 98 kcal
Πρωτεΐνη: 4 gr
Λίπος: 0 gr
Υδατάνθρακες: 22 gr
Ίνες: 3,6 gr
Σίδηρος: 1,9 mg
Βιταμίνη C: 13,6 mg
Πώς να τρώμε τα μούρα goji
Ακολουθούν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ενσωματώσουμε τα φρούτα στα
γεύματα και τα σνακ μας:
Να τα προσθέσουμε σε granola
Να τα αναμείξουμε σε smoothie
Να τα αναμείξουμε σε πλιγούρι βρώμης
Ως επικάλυψη για πουτίγκα ή γιαούρτι
Υπό τη μορφή τσαγιού
Νόστιμες συνταγές
Ομελέτα με goji berries
Υλικά:
6 αυγά
300 γρ. μανιτάρια
100 γρ. Goji berries
150 γρ. τυρί μοτσαρέλα
1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
1-2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
25 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση:
1. Σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε. Ετοιμάζουμε τα μανιτάρια.
2. Σε τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο.
3. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια.
4. Μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε τα αυγά, τον μαϊντανό και το τυρί
τριμμένο, και αλάτι με πιπέρι.
5. Αφού ψηθεί από κάτω προσθέτουμε τα goji berries, για 2-3 λεπτά
Μπάρες με goji berries και σοκολάτα
Υλικά:
1 κούπα φυστικοβούτυρο
1/2 κούπα αποξηραμένα goji berries
20 γραμμάρια νιφαδες ρυζιού
1/2 κούπα ωμό φυστίκι Αιγίνης
1/2 κούπα ωμά Κάσιους
2 κουταλιές λάδι καρύδας, λιωμένο
100 γρ σοκολάτα
1 κουταλιά λάδι καρύδας
Εκτέλεση:
1. Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί
2. Αν το λάδι καρύδας είναι σε στέρεη τότε το λιώνουμε 40-50 δευτερόλεπτα
3. Σε ένα μπολ βάζουμε το φυστικοβούτυρο, τους ξηρούς καρπούς, τις νιφάδες
ρυζιού, τα goji berries και το λάδι καρύδας και ανακατεύουμε, μετά τα
ζυμώνουμε με το χέρι. Τα απλώνουμε στο ταψί και τα αφήνουμε 2 ώρες στο
ψυγείο.
4. Λιώνουμε τις σοκολάτες και το λάδι καρύδας.
5. Το απλώνουμε πάνω από τις μπάρες, σκεπάζουμε και το βάζουμε πίσω στο
ψυγείο για 8 ώρες.
Γιαούρτι με βρώμη, μέλι και goji berries
Υλικά:
150 γρ γιαούρτι
1 κ.σ μέλι
8-10 καρύδια
Λίγες σταφίδες
Λιγο γκότζι μπέρι
2 κ.σ βρώμη
Εκτέλεση:
1. Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι
2. Από πάνω τα υπόλοιπα υλικά εκτός το μέλι, ανακατεύουμε
3. Τέλος βάζουμε το μέλι και έτοιμο!
Σαλάτα με goji berries και σύκα
Υλικά:
4 σύκα
1/2 ματσάκι γλιστρίδα
1/2 σακούλι φυλλαράκια ρόκα
100 γρ. τυρί
1 κ.σ. φρέσκα goji berries
4-5 καρύδια
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1-2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο ροδιού
Εκτέλεση:
1. Σε μια σαλατιέρα βάζουμε μέσα τα φύλλα γλιστρίδας.
2. Προσθέτουμε τη ρόκα. Κόβουμε και προσθέτουμε τα σύκα.
3. Προσθέτουμε το τυρί και τα κάσιους.
4. Προσθέτουμε τα goji berries, το ελαιόλαδο και την κρέμα βαλσάμικο!
5. Καλή όρεξη!

Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες μπορούν να απολαύσουν μούρα goji με μέτρο ως
μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Επιπλέον, τα μούρα goji μπορεί να αλληλοεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα, όπως
αραιωτικά αίματος και φάρμακα για διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Επιπλέον,
θα πρέπει να είστε προσεκτικοί εάν είστε έγκυος, καθώς περιέχουν βεταΐνη, μια
ένωση που μπορεί να βλάψει την υγεία του εμβρύου. Έτσι καλό θα ήταν να
συμβουλευτούμε τον γιατρό
Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
MSc, MBA, SRD
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
www.somaygies.gr.

Category: 

About the Author

Kallia Giannitsopoulou's picture

Η Γιαννιτσοπούλου Κάλλια είναι κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος ασκώντας καθημερινά αυτή την ιδιότητα από το 2003. Έχει ασχοληθεί με την έρευνα στο κομμάτι τις κλινικής διατροφής (Ιmperial College of Science and Technology) με τις διατροφικές διαταραχές στο Κέντρο Ημέρας Ανάσα ως διαιτολόγος υπεύθυνη για τη διατροφή διαβητικών ασθενών (σε Ενδοκρινολογικό Ιατρείο στο Μαρούσι). Το 2005 κάνει το πρώτο της ανεξάρτητο επαγγελματικό βήμα ιδρύοντας το Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο "Σώμα Υγιές" (www.somaygies.gr), στο οποίο μέχρι και σήμερα βοηθάει ανθρώπους να αποκτήσουν μια καλύτερη σχέση με την τροφή και το βάρος τους. Αποφοίτησε με άριστα από το πανεπιστήμιο Surrey της Μ. Βρετανίας (2002) και απέκτησε 2 μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στην κλινική διατροφή (ΜSc) από το πανεπιστήμιο του Surrey με άριστα (2003) και ΜΒΑ (2011) από το πανεπιστήμιο του Leicester. Επιπλέον, έχει σπουδάσει Life Coaching (Dip in Coach. Βlackford Centre for Coaching) και χρησιμοποιεί επιτυχώς τεχνικές αυτοβελτίωσης στις συνεδρίες διατροφής. Ο συνδυασμός γνώσεων coaching και κλινικής διατροφής βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα ως προς την ρύθμιση του βάρους διότι βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογική προσέγγιση του ατόμου. Η κ. Γιαννιτσοπούλου αρθρογραφεί συστηματικά από το 2005 σε περιοδικά υγείας (Prevention, Shape, The Βοdy, Elle) και εφημερίδες, ενώ ασχολείται εντατικά με την απώλεια βάρους, την κλινική διατροφή, τις διατροφικές διαταραχές και τη διατροφή στα στάδια ζωής. Παράλληλα στην παρούσα φάση γράφει το πρώτο της βιβλίο διατροφής. e-mail: info@somaygies.gr twitter https://twitter.com/soma_ygies facebook https://www.facebook.com/kalliagianni/?ref=bookmarks

0 comments on "Γιατί είναι καλό να τρώμε Goji Berries "

Leave a Comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Παρακαλώ συμπληρώστε το παρακάτω πεδίο.